Linkovi

Klinton radi na imidžu pred prvu debatu


Vodeći kandidati za demokratsku nominaciju - Hilari Klinton i senator iz Vermonta Berni Sanders.
Vodeći kandidati za demokratsku nominaciju - Hilari Klinton i senator iz Vermonta Berni Sanders.

Petoro kandidata za predsedničku nominaciju Demokratske stranke učestvovaće u svojoj prvoj televizijskoj debati sledećeg utorka u Las Vegasu u Nevadi.

Bivša državna sekretarka Hilari Klinton nastavlja da vodi medju demokratama, ali je dobila neočekivano snažnog protivnika u senatoru iz Vermonta, Berniju Sandersu.

Hilari Klinton je u pokretu, boreći se za glasove u Nju Hempširu. Iako obično ne pokazuje emocije, bila je veoma emotivna pozivajući na čvršću kontrolu prodaje oružja.

“Mnogi od roditelja drage, divne dece koja su ubijena, pretvorili su nezamislivi bol koji nose u sebi u glasove koje moramo da čujemo”, rekla je drhtavim glasom.

Medjutim, rejting popularnosti Hilari Klinton je opao zbog kontroverze u vezi sa upotrebom privatnog imejl naloga dok je bila na položaju državne sekretarke.

“To je bila greška, žao mi je zbog toga. Preuzimam odgovornost i pokušavam da budem što transparentnija”.

U nastojanju da popravi svoj imidž, Klinton se pojavila u skeču satiričnog programa TV mreže NBC “Saturday Night Live”.

Pa ipak, Hilarinom glavnom rivalu, senatoru iz Vermonta Berniju Sandersu i dalje raste popularnost. On privlači velike grupe kada govori na skupovijma, čak i kad se obraća konzervativnim biračima, kao što je bio slučaj na univerzitetu Liberti u Virdžiniji.

“Nadam se da većina vas zna da živimo u najbogatijoj zemlji u istoriji sveta. Međutim, većina Amerikanaca to ne zna, jer gotovo kompletno bogatstvo i zarada odlaze jednom procentu najbogatijih”, poručio je mladim konzervativcima.

Potpredsednik Džo Bajden i dalje razmatra ideju o kandidaturi. Međutim, on je u žalosti zbog smrti sina Boa u maju. Kako je nedavno rekao Stivenu Kolberu u emisiji “Late Show” na TV mreži CBS-u, i dalje nije siguran:

“Po meni, nijedan muškarac ili žena ne treba da se kandiduje za predsednika ako, što je prvo i osnovno, ne zna tačno zbog čega želi da bude predsednik. Pod dva, moraju da pogledaju ljude u oči i kažu – Obećavam da ću se sa svim srcem, dušom, energijom i strašću boriti za ovo”.

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da su mnoge demokrate otvorene prema Bajdenovoj kandidaturi, kaže analitičar Norman Ornstin.

“Mnoge demokrate osećaju nelagodnost u vezi sa Hilarinom kandidaturom zbog te priče o mejlovima, koja je podsetila na neke ranije zamerke na račun Klintonovih – koji postaju žrtva republikanaca, medija ali i sami sebi ponekad nanesu štetu”.

Neke demokrate su zabrinute zbog te sumnje u Hilari Klinton, kaže analitičar Džon Fortije.

“Ne mora da znači da su potpuno nezadovoljni sa Hilari Klinton, ali da li su spremni da razmotre još nekoga? Ne žele da joj samo uruče nominaciju bez prilike da se još neka istaknuta ličnost uključi u trku…”

Bajden neće učestvovati u prvoj demokratskoj debati, ali se očekuje da će uskoro doneti odluku o tome da li će se uključiti u predsedničku trku.

XS
SM
MD
LG