petak, 29. april 2016

Aktuelno / Amerika

Književnica Lisa Si istražuje kinesku kulturu u SAD

Književnica Lisa Si je u svojim bestselerima, poput „Shanghai Girls“ i „Dream of Joy“, pisala o kinesko-američkom iskustvu.

Lisa Si: Snovi sreće
Lisa Si: Snovi sreće
Majk O'Saliven
Književnica Lisa Si je u svojim bestselerima, poput „Shanghai Girls“ i „Dream of Joy“, pisala o kinesko-američkom iskustvu. Lisina porodica ima duboke korijene u Los Anđelesu i radnja njenih nedavnih knjiga dijelom je smještena u Čajnataunu, u tom gradu.

Sa crvenom kosom i pjegama, Lisa Si izgleda kao bjelkinja. Ona je međutim dijelom Kineskinja i pripada velikoj kinesko-američkoj porodici. Dok obilazi susjedstva i hramove u Čajnataunu, osjeća se kao kod kuće. Njen pradeda, Fong Si, pomogao je da se osnuje Čajnataun. Njegova priča ispričana je u prvoj Lizinoj knjizi, “On Gold Mountain”.

“Prva knjiga bila je o mojoj porodici i mislim da je to usmjerilo moj dalji rad.”
 
U njenim kasnijim knjigama istražuje se kineska kultura u Kini i Americi. Lisa često posjećuje svoje rođake u Čajnataunu. Danas je obišla antikvarnicu koja je dugo u vlasništvu njene porodice. Kaže da je ovaj grad privukao uzastopne generacije kineskih imigranata.

“U Los Anđelesu danas živi najveća kinesko-američka zajednica u Sjedinjenim Državama”.
 
Mnogi imigranti naselili su se u predgrađima u dolini San Gabrijel. U tom području postoji veliki broj azijsko-američkih radnji. Si međutim ističe da Čajnataun i dalje ima posebnu atmosferu i da privlači imigrante iz cijele Azije koji, kako navodi, dolaze iz istih razloga kao i njihovi prethodnici.
 
”Svi imamo pojedine članove porodice koji su bili dovoljno uplašeni, hrabri, ludi, da napuste svoju domovinu i dođu ovdje.”
 
Lisa Si najavljuje da će u budućim romanima ispričati još imigrantskih priča.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
28.04.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE