ponedeljak, 21. april 2014

Aktuelno / Amerika

Književnica Lisa Si istražuje kinesku kulturu u SAD

Književnica Lisa Si je u svojim bestselerima, poput „Shanghai Girls“ i „Dream of Joy“, pisala o kinesko-američkom iskustvu.

Lisa Si: Snovi sreće
Lisa Si: Snovi sreće
Veličina slova - +
Majk O'Saliven
Književnica Lisa Si je u svojim bestselerima, poput „Shanghai Girls“ i „Dream of Joy“, pisala o kinesko-američkom iskustvu. Lisina porodica ima duboke korijene u Los Anđelesu i radnja njenih nedavnih knjiga dijelom je smještena u Čajnataunu, u tom gradu.

Sa crvenom kosom i pjegama, Lisa Si izgleda kao bjelkinja. Ona je međutim dijelom Kineskinja i pripada velikoj kinesko-američkoj porodici. Dok obilazi susjedstva i hramove u Čajnataunu, osjeća se kao kod kuće. Njen pradeda, Fong Si, pomogao je da se osnuje Čajnataun. Njegova priča ispričana je u prvoj Lizinoj knjizi, “On Gold Mountain”.

“Prva knjiga bila je o mojoj porodici i mislim da je to usmjerilo moj dalji rad.”
 
U njenim kasnijim knjigama istražuje se kineska kultura u Kini i Americi. Lisa često posjećuje svoje rođake u Čajnataunu. Danas je obišla antikvarnicu koja je dugo u vlasništvu njene porodice. Kaže da je ovaj grad privukao uzastopne generacije kineskih imigranata.

“U Los Anđelesu danas živi najveća kinesko-američka zajednica u Sjedinjenim Državama”.
 
Mnogi imigranti naselili su se u predgrađima u dolini San Gabrijel. U tom području postoji veliki broj azijsko-američkih radnji. Si međutim ističe da Čajnataun i dalje ima posebnu atmosferu i da privlači imigrante iz cijele Azije koji, kako navodi, dolaze iz istih razloga kao i njihovi prethodnici.
 
”Svi imamo pojedine članove porodice koji su bili dovoljno uplašeni, hrabri, ludi, da napuste svoju domovinu i dođu ovdje.”
 
Lisa Si najavljuje da će u budućim romanima ispričati još imigrantskih priča.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE

Download mobile app for your Android device.
Download mobile app for your iPhone or iPad.

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni studioi
X
20.04.2014
<p> <strong>Otvoreni studio</strong> je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.</p>

PRIDRUŽITE NAM SE...