Linkovi

Prvi azijski CES u Šangaju


An Emirati man walks with his camels across the Hameem desert, some 170 kilometers west of the Gulf Emirate of Abu Dhabi.
An Emirati man walks with his camels across the Hameem desert, some 170 kilometers west of the Gulf Emirate of Abu Dhabi.

Tokom dva dana, više od 20 hiljada posetilaca je gledalo, testiralo i igralo se sa korisnim i manje korisnim elektronskim uređajima koje je predstavilo oko 200 proizvođača.

Elektronske sprave su izuzetno popularne u Kini, sudeći po prvom azijskom sajmu potrošačke elektronike, koji je ove nedelje održan u Šangaju.

Baš kao i svetski poznat sajam potrošačke elektronike u Las Vegasu, CES, ova prva kineska izložba neophodnih uređaja već je postavila temelje za iduću godinu. Direktor CES Azije Džon Keli kaže da proizvođači elektronskih sprava pokazuju veliko interesovanje za kinesko tržište.

“Srednja klasa je u porastu ovde u Kini i ima dovoljno raspoloživog novca. Ovde ima mnogo tehnoloških entuzijasta, a i samo veličina ovog tržišta – sve su to faktori zbog kojih kompanije toliko vrednuju ovo tržište”.

Većina izloženih sprava izgleda kao jeftinija verzija već popularnih aparata. Kompanija AltoTech prikazala je svoj izum nazvan “Cool Glass One” koji izgleda gotovo isto kao Gugl naočare. Druga firma, JD Smart privukla je pažnju svojim zvučnikom koji se aktivira glasom, nazvanim Ding Dong.Tu su bile i bespilotne letelice i pametni kućni aparati.

Proizvođači kola su predstavili modele sa naprednom elektronikom, kao što je Folksvagenov sistem za podatke i razonodu, koji se kontroliše gestikulacijom. Međutim, analitičar tehnološke industrije Ti Zi Vong kaže da je očekivao mnogo više od prvog izdanja CES Azije.

Voleo bih da na iduće, izdanju vidim pažljivije izabrane izlagače, pogotovo u smislu toga da ono što predstavljaju bude različitije – ima previše sličnih stvari u ovom izdanju”.

Jedan od hitova među posetiocima bio je robot kuvar, britanske kompanije Moli Robotics, koji vešto priprema kremastu subu od račića. I mada još nije spreman za velikoprodaju, predstavnici te kompanije ističu da će jednog dana ovaj kuvar robot moći da skuva mnoga jela uz recepte preuzete sa interneta.

Asocijacija potrošačke elektronike, koja okuplja 2 hiljade tehnoloških kompanije, kaže da je 2014. godine na svetu potrošeno oko hiljadu milijardi dolara na elektronske sprave, od čega jedna trećina samo u Aziji, čije se tržište neprestano širi.

XS
SM
MD
LG