Linkovi

Kina pristala na manju kontrolu valute


Kineski premijer Li Kećijang razgovara sa američkim sekretarom finansija Džekom Luom i državnim sekretarom Džonom Kerijem u Pekingu, 10. jula 2014.
Kineski premijer Li Kećijang razgovara sa američkim sekretarom finansija Džekom Luom i državnim sekretarom Džonom Kerijem u Pekingu, 10. jula 2014.

Američki i kineski zvaničnici okončali su dvodnevene razgovore u Pekingu, koji su obuhvatili i diskusije o sajber bezbednosti, kontroli valute i teritorijalnim sporovima u Južnom kineskom moru.

Dok kineski proizvođači proizvode više robe kako bi odgovorili na sve veće potrebe svog tržišta, Kina se složila da umanji državne intervencije kada je reč o njenoj valuti.

Guverner kineske Centralne Banke Žou Šiaočuan kaže:

“Dozvolićemo da odnos ponude i potražnje na tržištu ima veću ulogu u određivanju kursa, proširićemo opseg fluktuiranja kursa i povećaćemo njegovu fleksibilnost”.

Američki sekretar za finansije Džejkob Lu izjavio je da to predstavlja pobedu za obe zemlje.

“U osnovi radi se o posedovanju pravednog trgovinskog sistema i mogućnostima za američke radnike i firme da posluju u fer uslovima i da kineski potrošači imaju kupovnu moć koja ide sa pošteno vrednovanom valutom”.

Tokom Strateško ekonomskog dijaloga, američki i kineski zvaničnici takođe su razmatrali sajber bezbednost, posle optužbi protiv pet kineskih vojnih zvaničnika za sajber špijunažu. Državni sekretar Džon Keri kaže:

“Gubici intelektualne svojine kroz sajber kriminal imaju zastrašujući efekat na inovacije i investicije. Incidenti takve vrste krađe oštetili su naše biznise i predstavljaju pretnju za konkurentnost naše zemlje”.

Sajber špijunaža je osetljvo pitanje za Kinu, s obzirom da njihovi proizvođači napreduju brže od inovacija, kaže profesorka na Američkom univerzitetu Hilari Man Leveret.

“Danas, Kina nije mesto gde imate inovacije. Iako se trude, još nisu stigli dotle. I delom, oni to vide, dok Sjedinjene Države ističu svoju prednost i ne dozvoljavaju da Kina u osnovi kopira, i zatim doradi, poboljša i nauči da unosi inovacije na taj način”.

Američki i kineski zvaničnici takođe su razgovarali o teritorijalnim pretenzijama u Južnom kineskom moru, gde su – kako tvrdi Vijetnam - jednu njihovu patrolu zarobili pripadnici kineske oblaske straže u blizini kineskog nalazišta nafte u spornim vodama. Rešenje tih problema mirnim putem trebalo bi da bude deo onoga što američki državni sekrerat Džon Keri naziva novim partnerstvom Vašingtona i Pekinga.

“To neće biti definisano tako što ćemo odrediti oblasti i nagovestiti sfere uticaja. To će biti određeno našim uzajamnim poštovanjem standarda ponašanja i aktivnosti koje štite vrednosti i interese, prema kojima već dugo radimo, i normama međunarodnog ponašanja”.

Vijetnam sarađuje sa Filipinima da zakonski ospori kinesko viđenje stvari u Južnom kineskom moru, odnosno stav Pekinga da su planovi Filipina da traga za prirodnim gasom u tim vodama - nezakoniti.

Portparol kineskog ministarstva inostranih poslova Hong Lei kaže:

“Bilo koja strana kompanija, koja nema dozvolu Kine, koja istražuje naftu i gas u vodama pod kineskom kontrolom, čini to ilegalno”.

I dok Sjedinjene Države pomažu unapređenju filipinske mornarice, Vašington je saopštio da neće zauzimati stranu kada se radi o sporovima u Južnom kineskom moru.

XS
SM
MD
LG