petak, 29. april 2016

Aktuelno

Sirija u fokusu Kerijeve prve turneje

Američki državni sekretar Džon Keri u nedelju kreće za Evropu i Bliski istok, na prvo putovanje u svojstvu šefa američke diplomatije.

Državni sekretar Džon KeriDržavni sekretar Džon Keri
x
Državni sekretar Džon Keri
Državni sekretar Džon Keri
Skot Sterns
Izveštač Glasa Amerike iz Državnog sekretarijata  izveštava da će konflikt u Siriji biti na vrhu Kerijevog dnevnog reda.

U vreme kada sirijski građanski rat počinje da protresa i predgrađa Damaska, program turneje državnog sekretara po Evropi i Bliskom istoku, obuhvata i sastanke sa protivnicima predsednika Bašara al-Asada, rekla je portparolka Državnog sekretarijata Viktorija Nuland.

„On je okarakterisao ovo svoje prvo putovanje više kao turneju za slušanje, ali mislim da očekuje da od sirijske opozicije čuje šta možemo više da učinimo i takođe da sasluša kolege koje odlučno podržavaju opoziciju.“

Te evropske kolege, među kojima je i britanski ministar spoljnih poslova Vilijam Hejg, proširuju embargo na oružje i obezbeđuju neborbenu pomoć civilima.

„To će nam sada dozvoliti da obezbedimo više različite opreme za zaštitu života civila u Siriji i omogućiće nam da pružimo asistenciju i savete koji su ranije bili ograničeni.“

Državnom sekretaru Keriju Sirija nije nepoznata. On se tokom pretresa za potvrđivanje svoje nominacije prisetio da mu je predsednik Asad svojevremeno zatražio pomoć.

„Hteo je da pronađe način da se približi Zapadu i izvidi da li tu nešto može da dobije. Istorija je pokazala da smo bili u pravu. To se nikada nije dogodilo, a sada je to sasvim nerealno, jer je doneo brojne neoprostive procene.“

Dugotrajni Asadov saveznik Rusija sada insistira na razgovorima sa opozicijom. Keri treba u Berlinu da se sastane sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovom, koji smatra da je prioritet Sirije dijalog.

„Situacija se menja i veoma je važno da spremnost sirijske opozicije za dijalog naiđe na potvrdan stav vlade, ako je i ona spremna.“

Analitičarka iz Instituta „Kejto“, Malu Inosent, kaže da je ruska očigledna promena stava, loša vest za predsednika Asada.

„Rusi shvataju da bi pobunjenički pokret na kraju svega mogao da izađe kao pobednik. Mislim da je to u stvari šamar za Ruse.“

Porfesorka na Univerzitetu „Džons Hopkins“, Rut Vedžvud, kaže da tok rata pokazuje da predsednik Asad više ne može da drži Siriju zajedno.

„To je tako osetljiva ravnoteža. Čorba sastavljena od različitih nacionalnosti, što je oduvek bila dobitna karta za Asada i Alavite, da su jedino oni - nekada naizgled pošten, a sada nečastan - posrednik, koji bi mogao da spreči da čorba ne zagori.“

Džon Keri treba da se sastane sa ministrima spoljnih poslova u Londonu, Parizu, Berlinu, Rijadu, Ankari, Kairu, Abu Dabiju i Dohi, kao i sa liderima sirijske opozicije u Rimu.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
28.04.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE