ponedeljak, 02. maj 2016

Aktuelno / Globalne teme

Keri: Ubrzati tranziciju u Siriji

Američki državni sekretar izjavio je za vreme posete Francuskoj da SAD i Francuska žele da ubrzaju političku tranziciju u Siriji.

Američki državni sekretar Džon Keri na zajedničkoj konferenciji za novinare sa francuskim šefom diplomatije Loranom Fabiusom u Parizu, 27. februara 2013.
Američki državni sekretar Džon Keri na zajedničkoj konferenciji za novinare sa francuskim šefom diplomatije Loranom Fabiusom u Parizu, 27. februara 2013.
Glas Amerike
Američki državni sekretar Džon Keri izjavio je da Sjedinjene Države i Francuska žele da ubrzaju političku tranziciju u Siriji.

Tokom zajedničke konferencije za novinare sa francuskim ministrom inostranih poslova Loranom Fabijusom, Keri je istakao da Sjedinjene Države „ispituju načine da ubrzaju“ promenu sirijskog režima. O načinima da se to postigne, rekao je Keri, biće vođene diskusije na sutrašnjem sastanku „Prijatelja Sirije“ u Rimu, gde će se okupiti zemlje koje podržavaju sirijsku opoziciju. Keri je takođe pomenuo da Vašington razmatra dodatnu pomoć sirijskoj opoziciji, naglasivši da joj je ona "neophodna".

Govoreći o situaciji u Maliju, američki državni sekretar rekao je da ni SAD ni Francuska nemaju nameru da održavaju dugoročno prisustvo u toj zemlji i da je "afričko" rešenje, koje bi izradile afričke organizacije u saradnji sa UN, pravi odgovor za dugoročnu stabilnost Malija.

Istovremeno, danas je na severu te zemlje, u gradiću Kidal, bombaš samoubica usmrtio najmanje sedam ljudi, dok su u okolini trajale borbe francuskih vojnika i islamskih ekstremista.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
29.04.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE