četvrtak, 05. maj 2016

Aktuelno

I infekcije uzrok srčanih oboljenja

Brojne kardiovaskularne bolesti povezane su, pored uobičajenih uzročnika kao sto su pušenje i visok krvni pritisak, i sa raznim vrstama infekcija

SZO: Brojne kardiovaskularne komplikacije direktno povezane sa parazitskim infekcijamaSZO: Brojne kardiovaskularne komplikacije direktno povezane sa parazitskim infekcijama
x
SZO: Brojne kardiovaskularne komplikacije direktno povezane sa parazitskim infekcijama
SZO: Brojne kardiovaskularne komplikacije direktno povezane sa parazitskim infekcijama
Viduši Sinha
Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da se u zemljama sa niskim i srednjim prihodima beleži sve veći broj slučajeva kardiovaskularnih oboljenja opasnih po život. U najnovijem izveštaju SZO navodi se da je to možda rezultat nedovoljnog suzbijanja virusnih, bakterijskih i parazitskih infekcija, kao i hroničnih bolesti kao što su tuberkuloza, HIV i Šagasova bolest ili tripanosomijaza, koju ujedom prenose insekti.
 
U izveštaju Svetske zdravstvene organizacije navodi se da bi broj smrtnih slučajeva zbog kardiovaskularnih oboljenja, koja su vodeći uzrok srčanih napada i moždanih udara, mogao da se udvostruči do 2020. godine. Stručnjaci su upozorili da su uzroci toga nisu samo rizični faktori, kao što su gojaznost, visok krvni pritisak, alkohol i pušenje.
 
"Tuberkuloza je, ispostavilo se, važan uzrok srčanih oboljenja", kaže dr Piter Hotez. 
 
Doktor Piter Hotez je predsednik Instituta za vakcine Sabin i dekan Nacionalne škole za tropsku medicinu na Bejlor koledžu u Hjustonu. On kaže da su brojne kardiovaskularne komplikacije direktno povezane sa parazitskim infekcijama kao što su pužna groznica ili šistosomijazis, streptokoke i sifilis.

"Određene zapostavljene tropske bolesti koje su uzrok srčanih oboljenja su različite u različitim zemljama u razvoju. Na primer, u nekim od najsiromašnijih delova Latinske Amerike, Šagasova bolest je važan uzrok srčanih oboljenja. Tu bolest izaziva parazit koji živi u srcu. A, mi nemamo dovoljno delotvorne lekove za mnoge od tih stanja.“

"Postoje neki lekovi koji su stari decenijama. Njima je promenjena namena iz veterinarstva i drugih oblasti. Oni su stari i toksični i u mnogim slučajevima gube delotvornost zato što su organizmi postali otporni na njih", objašnjava Erik Isom.

Erik Isom je na čelu razvoja lekova za zapostavljene bolesti, u firmi Anakor Farmaceutikals. On kaže da velike farmaceutske kompanije nisu bile finansijski zainteresovane za razvijanje novih lekova za hronične infekcije, iako su te infekcije u studijama označene kao važni činioci pulmonarne hipertenzije i hroničnih srčanih smetnji.

Ali kontrola tropskih infekcija mogla bi da bude ključna u smanjivanju globalnog broja smrtnih slučajeva zbog srčanih oboljenja, posebno u siromašnim zemljama. Don Džozef je na čelu organizacije "Bio poduhvati za globalno zdravlje“, neprofitne firme koja podržava razvoj novih lekova, vakcina i dijagnostike za tropske bolesti. Džozef kaže da lekovi koji su trenutno dostupni neće biti u stanju da umanje globalni porast broja tih infekcija i da su dodatna istraživanja neophodna.
 
"Smatramo da su zapostavljene bolesti ključne. One imaju neproporcionalan uticaj na ljude koji najmanje mogu da ih podnesu, a koji su najviše pogođeni.“
 
Zdravstveni stručnjaci ističu da je veoma važno da se prepoznaju pojedinačni faktori rizika koji doprinose srčanim oboljenjima u zemljama u razvoju kako bi delotvorni tretmani mogli da budu napravljeni.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
04.05.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE