Linkovi

Kairo poziva na trajni prekid vatre i nastavak pregovora


Gusti oblak dima posle jednog od izraelskih vazdušnih napada u Gazi
Gusti oblak dima posle jednog od izraelskih vazdušnih napada u Gazi

Ministarstvo spoljnih poslova Egipta se oglasilo posle susreta palestinskog predsednika Mahmuda Abasa i egipatskog šefa države Abdela Fataha el-Sisija u prestonici. Palestinski zvaničnici najavili da će razmotriti predlog, ali Izrael još nije reagovao...

Egipat je pozvao Izraelce i Palestince da prihvate trajni prekid vatre i vrate se indirektnim pregovorima u Kairu.

Poziv je uputilo ministarstvo spoljnih poslova Egipta posle današnjeg susreta palestinskog predsednika Mahmuda Abasa i egipatskog šefa države Abdela Fataha el-Sisija u Kairu. Palestinski zvaničnici najavili su da će razmotriti predlog, ali Izrael još nije reagovao.

Ubrzo posle toga, vojni avion ispalio je dva projektila u stambenu zgradu u Gazi, tako da se objekat od najmanje 11 sporatova srušio. Palestinski zvaničnici kažu daje najmanje 18 ljudi ranjeno tom prilikom.

Izraelska vojska tvrdi da je Hamas koristio zgradu kao komandni centar.

U međuvremenu, palestinski zvaničnici tvrde da je u izraelskom vazdušnom napadu na jednu kuću centralnom delu Gaze poginula petočlana porodica.

Francuska novinarska agencija AFP prenosi izjavu lekara u al-Aksa bolnici da su strali 28-godišnji otac, njegova 26-godišnja supruga, njihovi sinovi od tri i četiri godine i čovekova tetka, koja je imala 45 godina.

Ujedinjene nacije navode da je od početka sukoba 8. jula stradalo 2.090 Palestinaca, od čega skoro 500 dece. istovremeno, život su izgubila 64 izraelska vojnika i četiri civila, uključujući 4-godišnjeg dečaka, koga je juče usmrtila minobacačka granata.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun danas je o krizi u Gazi razgovarao sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom i tom prilikom naglasio važnost uspostavljanja "dugoročnog primirja" s idejom da se nastave "pregovori o rešenju sa dve države, koji imaju smisla".

Ekstremisti Hamasa juče su u Pojasu Gaze pogubili 18 Palestinaca optuženih da su sarađivali sa Izraelom. Očevici tvrde da su ekstremisti ispred džamije na jednom od glavnih trgova u Gazi, poređali sedam muškaraca, koji su imali vreće na glavama, i streljali ih pred stotinama ljudi.

XS
SM
MD
LG