petak, 29. april 2016

Intervju

"Nikolić i Dačić mogu da reše pitanje Kosova"

Politički analitičar Džozef Griboski komentariše novonastalu situaciju na srpskoj političkoj sceni

Džeozef Griboski, predsednik Instituta za verska pitanja i javnu politiku u VašingtonuDžeozef Griboski, predsednik Instituta za verska pitanja i javnu politiku u Vašingtonu
x
Džeozef Griboski, predsednik Instituta za verska pitanja i javnu politiku u Vašingtonu
Džeozef Griboski, predsednik Instituta za verska pitanja i javnu politiku u Vašingtonu
Branko Mikašinović
Kako se Vašingtonu ocenjuje izbor Tomislava Nikolića za predsednika i Ivice Dačića za mandatara za sastav nove vlade? Za Glas Amerike o tome govori politički analitičar i predsednik Instituta za verska pitanja i javnu politiku, Džozef Griboski.

Griboski: “Mislim da je ovo veoma pogodan trenutak da Beograd krene putem aktivne bilateralne politike prema Vašingtonu. U poslednje vreme, primećuje se da srpska diplomatija nije, recimo, toliko prisutna ili aktivna u Kongresu, diplomatskim krugovima, 'tink-tenk' organizacijama ili u srpskoj dijaspori. Mislim da su za takvu situaciju podjednako krivi i Vašington i Beograd. Vašington se još nije odvojio i oslobodio događaja iz perioda 90-ih godina prošlog veka, a Beograd u poslednjih nekoliko godina deluje diplomatski letargično i bezidejno“.

Glas Amerike: Kakav bi stav Nikolić i Dačić mogli da zauzmu prema Evropskoj uniji, Kini, Rusiji,kao i Turskoj?

Griboski: „Predsednik Tadić je svojevremeno uočio moguće koristi od odnosa sa Kinom, mada prekasno i premalo, suprotno njegovom insistiranju na približavanju EU. Nikolić će svakako nastaviti putem evropskih integracija i nastojati na daljem unapređenju odnosa sa Rusijom, Turskom, kao i sa Kinom. Mada su odnosi sa EU važni, odnosi sa Rusijom i Kinom bi mogli da postanu možda još važniji. Ukoliko Peking, Moskva i Istanbul omoguće plodonosnu ekonomsku saradnju, važnost EU će, po mom mišljenju, ići silaznom putanjom“.

Glas Amerike: U pogledu ključnog kosovskog pitanja, kako bi nova vlada mogla da se postavi?

Griboski: „U odnosu na Kosovo, Nikolić se priklanjao više nacionalnoj, a Tadić međunarodnoj poziciji, a sada imate novu vladu sa moguće dva oprečna stava, ako hoćete, desnicu i levicu, oličenu u Nikoliću i Dačiću. U kontekstu kosovske problematike, teško je ignorisati nezavisnost Kosova, što bi moglo da dovede do usaglašavanja stavova predsednika i premijera Srbije, uzimajući u obzir Dačićeve predloge za soluciju kosovskog problema, uključujući i podelu. Ako Nikolić i Dačić preduzmu aktivan, angažovan, ali oprezan i studiozan pristup kosovskom pitanju, Srbija bi mogla da pronađe  rešenje za taj ključni regionalni problem i bude za to nagrađena novom podrškom i uticajem u međunarodnim krugovima“.
Ovaj forum je zatvoren
Razvrstavanje komentara
Komentari
     
od: hulahop
07.07.2012 09:56
Dosadasnja vlast je dovela ,sa svojom politikom ,do nekih momenata koji se ne mogu vise ispraviti ,osim malo ublaziti!


od: malteski soko
07.07.2012 09:52
Medjunarodna prijateljstva se ne grade na osnovu simpatija vec ,vecinom na osnovu zajednickih interesa!


od: ugandjanin
07.07.2012 09:49
U potpunosti mi je jasna ocena americkog analiticara u vezi rada srpske diplomatije u zadnjih nekoliko godina!
Na takvo stanje je upozoravano vise puta iz tadasnje opozicije ,ali niko nije zeleo da reaguje ,jer su bili mzatrpani kontra izvestajima ,koji su bili lazni!


od: Gusar iz: Srbija/Crna Gora
07.07.2012 08:37
Od nove vlade ne može se očekivati niti da uspostavlja diplomatske odnose sa Kosovom, niti da šalje Ambasadora u Prištinu jer SNS i SPS, iako su otvorene za svijet, imaju i tu patriotsku crtu.


od: Djordje iz: Nis , Srbija
06.07.2012 07:34
Ovo je gomila gluposti analiticaru moj!!!Pa ovi ljudi su nas devedesetih uveli u ovo sta je danas oko nas a Vi ocekujete da nas oni spasu i rese probleme(Kosovo,ekonomija....)Uostalom -pokazace se vrlo brzo!!!

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
28.04.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE