Linkovi

Hejg i Džoli otvorili samit o seksualnom nasilju u ratu


Andjelina Džoli i Vilijam Hejg na samitu u Londonu, 10. juna, 2014.
Andjelina Džoli i Vilijam Hejg na samitu u Londonu, 10. juna, 2014.

Holivudska glumica Andjelina Džoli i šef britanske diplomatije Vilijam Hejg otvorili su u Londonu prvi globalni samit posvećen okončanju seksualnog nasilja u konfliktima.

Četvorodnevni samit biće najveći sastanak ikad održan o ovom pitanju a Hejg je najavio da će Britanija izdvojiti 10 miliona dolara kao fond za pomoć žrtvama. Konferenciji će se pridružiti i američki državni sekretar Džon Keri, koji je u autorskom tekstu u londonskom dnevniku Ivning Standard napisao da će delegati raditi na „potiskivanju seksualnog nasilja u anale istorije“.

Konferenciji o eliminisanju seksualnog nasilja u konfliktima, u londonskom centru Eksel, prisustvuju visoki zvaničnici iz više od stotinu zemalja, kao i oko 900 eksperata, pripadnika nevladinih oganizacija, preživelih iz ratnih zona i verskih lidera. Domaćini samita su britanski šef diplomatije Vilijam Hejg i glumica Andjelina Džoli, čiji se film „U zemlji krvi i meda“ iz 2011. godine bavio seksualnim nasiljem za vreme ratova na Balkanu. Džoli je poručila da je ova vrsta nasilja predugo bila tabu tema, i cvetala zbog prećutkivanja i negiranja.

„Nije tačno da je silovanje neizbežni deo konflikta. Ništa u vezi sa njim nije neizbežno. To je oružje rata upereno protiv civila. Ono nema nikakve veze sa seksom, ali ima sve veze sa pokazivanjem moći.“

Britanski sekretar spoljnih poslova Vilijam Hejg izrazio je nadu da će globalni samit, koji se završava u petak, dovesti do „slamanja kulture nekažnjivosti.“

„U narednih nekoliko dana imamo izuzetnu priliku da stvorimo zamah potreban da dodje do preokreta tako da narednih godina, kroz vredan rad i posvećenost, možemo da eliminišemo silovanje u ratnim zonama iz svetskog arsenala surovosti.“

Hejg je najavio da će Britanija izdvojiti 6 miliona funti za podršku žrtvama seksualnog nasilja u konfliktima u zemljama kao što su Somalija i Demokratska Republika Kongo, uz očekivanje da će taj primer slediti i ostale zemlje učesnice. Džoli je takodje istakla značaj globalne solidarnosti i akcije.

„Moramo da pošaljemo poruku širom sveta da nema nikakve sramote u preživljavanju seksualnog nasilja, već da sramotu treba da oseća agresor. Moramo da saradjujemo na nove, do sada nevidjene načine, prevazilazeći granice i religije, spajajući vlade i narode i rešavajući problem iz svakog mogućeg ugla. Tako možemo da jednom zauvek okončamo primenu silovanja i seksualnog nasilja kao oružja rata.“

Današnji susreti Džoli i Hejga su koncentrisani na sastanke sa omladinskim delegatima.
U četvrtak Hejg će biti domaćin delegacijama iz preko 100 zemalja i predsedavaće ministarskim sastankom o bezbednosti u severnoj Nigeriji.

Generalni sekretar UN-a Ban Ki Mun, putem video linka, i američki državni sekretar Džon Keri će se obratiti prisutnima na završnoj plenarnoj sednici u petak.

Na marginama trodnevnog Globalnog Samita predvidjeno je održavanje preko 140 besplatnih dogadjaja otvorenih za javnost. Ti dogadjaji obuhvataju filmske, muzičke i pozorišne nastupe kao i debate.

Očekuje se da će rezultat samita biti medjunarodni protkol kojim bi se olakšalo podizanje optužnica protiv počinilaca seksualnih zločina tokom oružanih sukoba.
XS
SM
MD
LG