subota, 30. april 2016

Intervju

Vertman: Potrebni ustupci obe strane

Predstojeće sveobuhavtno smanjenje budžetskih izdataka negativno će se odraziti na celu zemlju, ističe za Glas Amerike analitičar Džon Vertman.

Analitičar Džon VertmanAnalitičar Džon Vertman
x
Analitičar Džon Vertman
Analitičar Džon Vertman
Branko Mikašinović
O mogučim posledicama takozvanog sekvestra, odnosno predstojećeg automatskog smanjenja budžetskih troškova federalnih agencija, Glas Amerike razgovarao je sa političkim analitičarom Džonom Vertmanom.

Vertman: “Najveći problem sa sekvestrom je da to nije način na koji se upravlja zemljom. Obično se od zakonodavaca i funkcionera izvršne grane vlade očekuje da podnesu plan kako da agencije sprovedu u delo svoje programe. Sekvestrom se automatski smanjuje odredjeni procenat budžeta svih agencija, tako da direktori agencija nemaju diskreciono pravo kako da primene programe. Na taj način se ne daje odgovarajući tretman važnim američkim prioritetima. Najviše će biti pogodjeni domaći programi i Pentagon. Drugim rečima, neki federalni službenici i kontraktori će biti privremeno otpušteni ili neće dobijati plate, izgubiće se razni ugovori, stipendije, itd. Dakle, to će se vrlo negativno odraziti na celu zemlju.”

Glas Amerike: Šta se može učiniti da se sekvester spreči?

Vertman: “Obe strane će morati da učine odredjene ustupke. Bela kuća, odnosno demokrate, će morati da učini ustupke u pogledu, recimo, zdravstvenog programa Mediker, programa socijalnih benefijcija i drugih socijalnih programa, što republikanci očekuju. S druge strane, republikanci u Predstavničkom domu će morati da prihvate ideju o, recimo, nekim novima porezima. U ovom političkom duelu, demokate ipak smatraju da će, ukoliko dodje do sekvestra, oni biti politički dobitnici i imati veće koristi od republikanaca.”
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
29.04.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE