Linkovi

Jeremićeva kandidatura u centru pažnje


Vuk Jeremić, bivši šef srpske diplomatije, odgovara na pitanja o svojoj kandidaturi za generalnog sekretara UN.
Vuk Jeremić, bivši šef srpske diplomatije, odgovara na pitanja o svojoj kandidaturi za generalnog sekretara UN.

Kako se bira generalni sekretar UN, kakvi su izgledi srpskog kandidata za tu funkciju Vuka Jeremića, kako je u samoj Srbiji prošla njegova kandidatura - to su aktuelne teme o kojima razgovaramo sa novinarom i spoljnopolitičkim analitičarem Momčilom Pantelićem.

Pre tri dana, bivši ministar spoljnih poslova Srbije i predsedavajući Generalne skupštine UN Vuk Jeremić ozvaničio je kandidaturu za mesto generalnog sekretara UN, čime će trka za ovu prestižnu funkciju ostati upamćena makar po činjenici da je od devet kandidata – pet sa prostora bivše Jugoslavije.

Sve nekadašnje republike SFRJ, osim Bosne i Hercegovine imaju svog kandidata, a Vuk Jeremić je uspeo da dobije i podršku Vlade Srbije. Sam premijer Aleksandar Vučić nije želeo da komentariše ovu odluku:

"Nećete se naljutiti, ne mogu da pružim odgovor. Prosto, odlučivali smo i ovako smo prelomili. To je sve", izjavio je premijer Vučić.

"Mislim da je možda nagnalo Vladu na tu odluku da ga predloži to što je bilo prilično u opticaju da će ga neke druge zemlje predložiti. Pa se pominjala Južnoafrička Republika kao mogući predlagač. Sama činjenica da je Vlada odlučila o tome da ga predloži za kandidata je dobra", smatra Momčilo Pantelić.

Ulazak Vuka Jeremića u trku za generalnog sekretara UN pratile su mnoge priče u javnosti – od toga da je predsednik Rusije Vladimir Putin pitao nedavno srpskog premijera zašto ne stane iza Jeremićive kandidature, ili da su Britanija i SAD protiv Jeremića, do ocena da na ovaj način Aleksandar Vučić sklanja ambicioznog Jeremića sa srpske političke scene plašeći se njegove popularnosti među biračima:

"Takodje je zanimljivo zapravo i to da je do odluke Vlade Srbije da predloži Vuka Jeremića došlo u sred izborne kampanje u Srbiji pa bi neko mogao da pomisli da je i to uticalo. U kom pravcu nisam siguran ali recimo mogućno je i to da se Vuk Jeremić koji ima izrazite političke ambicije da se možda ne pojavi u nekoj grupaciji koja nije favorit pa da digne neke procente tako jednoj strani."

Ispada na kraju da će na razvoj događaja na srpskoj političkoj sceni još jednom uticati velike sile, s obzirom da, praktično Savet bezbednosti odlučuje o tome ko će biti generalni sekretar UN i da svih pet članica Saveta bezbednosti moraju da se slože oko kandidata. Kako kaže novinar Moma Pantelić očekuje se da do jula bude usaglašeno ime budućeg generalnog sekretara UN:

"Obično je ta procedura mučna, odnosno dugo traje i tajna je. Pa se tako poistovećivalo da je taj izbor generalnog sekretara UN nalik na izbor pape, ili što sad u “Gardijanu” dodaju, da liči na izbor šefa kineske države."

S obzirom da je grupa od 53 zemlje izašla sa predlogom da posle osam muškaraca, ovoga puta žena dođe na čelo Ujedinjenih nacija, sagovornik Glasa Amerike kaže da time Bugarka Irina Bokova, sadašnji direktor UNESCO, postaje glavni favorit. Vuk Jeremić ispunjava uslove za kandidaturu, ali nema velike izglede da pobedi u trci za generalnog sekretara UN, kaže na kraju Momčilo Pantelić.

XS
SM
MD
LG