Linkovi

Jazgerdi: SAD razočarane zbog specijalnog suda


Tomas Jazdgerdi, direktor Kancelarije za južnu i centralnu Evropu pri birou za evropske poslove u Stejt Deparmentu.
Tomas Jazdgerdi, direktor Kancelarije za južnu i centralnu Evropu pri birou za evropske poslove u Stejt Deparmentu.

Na prijemu povodom proslave američkog Dana nezavisnosti na Kosovu, predstavnik Stejt Departmenta Tomas Jazgerdi poručio je da je Amerika istinski prijatelj Kosova, ali i da je njegova zemlja razočarana zbog neosnivanja Specijalnog suda za ratne zločine bivše OVK.

I ove godine Dan nezavisnosti SAD obeležen je i na Kosovu. Pored brojnih zvanica prijemu je prisustvovao i direktor Kancelarije za centralnu i juznu Evropu pri birou za evropske poslove u Stejt Deparmentu Tomas Jazgerdi. On je u obracanju medijima kazao da je Amerika razocarana što u Skupštini Kosova nije uspelo glasanje za ustavne amandmane koji se odnose na formiranje specijalnog suda za ratne zločine.

Američka ambasadorka na Kosovu Trejsi Džejkobson koja će ovih dana napustiti Kosovo, jer joj se završava mandat, zahvalila se narodu Kosova na gostoprimstvu. Ona je na prijemu povodom Dana nezavisnosti Sjedinjenih američkih država pohvalila napredak Kosova, u kako je kazala, njegovom demokratskom razvoju.

„Svedoci smo napretka i promena. Ukupan utisak je da je ovo jedna mlada, dinamična zemlja koja gleda u budućnost. Zemlja koja je meni i Dejvidu ponudila nenadmašno gostoprimnstvo. Hvala vam puno“, rekla je Džejkobson.

Osim obeležavanja godišnjice nezavisnosti SAD danas slavimo i našu zajedničku posvećenost miru, slobodi i demokratiji, kazala je kosovska predsednica Atifete Jahjaga. Ona je istakla da je Amerika uvek bila uz Kosovo i da su zajedno ispisali nova poglavlja optimizma, nade i stabilnosti.

„Sada nakon dugog putovanja, mi smo zajedno kao ponosni saveznici, partneri i prijatelji, koji rade na postizanju zajedničkih ciljeva i na odbrani od zajedničkih pretnji, kao i na jačanju međusobnih veza između naših nacija“, kazala je Jahjaga.

Prijemu povodom Dana nezavisnosti SAD prisustvovao je i direktor Kancelarije za centralnu i južnu Evropu pri birou za evropske poslove u Stejt Deparmentu Tomas Jazgerdi. U kratkom obraćanju medijima on je kazao da je Amerika istinski prijatelj Kosova, ali i da je njegova zemlja razočarana zbog neuspelog glasanja u Skupštini Kosova koje se odnosi na ustavne amandmane za formiranje specijalnog suda za zločine bivše OVK.

„Mi smo se nadali da će vladajuća koalicija izglasati amandmane za promenu Ustava, čime se omogućava formiranje specijalnog suda. Mi shvatamo da to nije tako lak proces, ali to istovremeno treba da bude posvećenost Vlade Kosova, za koju smo mi založili svoj kredibilitet. Ja sam razgovarao o tome sa liderima vaše zemlje i nadamo se da će Kosovo sa ovim izaći na kraj, kao što su i druge zemlje“, rekao je Jazgerdi.

Prijemu u Prištini povodom Dana nezavisnosti SAD prisustvovali su brojni predstavnici diplomatskog kora na Kosovu, predstavnici kosovskih institucija, verskih zajednica, civilnog sektora i medija.

XS
SM
MD
LG