Linkovi

Igrice nisu više za decu


Japanski robot brži od bilo kog čoveka u igri prstima
Japanski robot brži od bilo kog čoveka u igri prstima

Inženjeri nepobedivog japanskog robota se nadaju da će uskoro upotrebiti tu tehnologiju i za nešto više od igara.

Japanski robot koji pobeđuje sve ljude u jednoj igri sa prstima postao je popularan na internetu sa više od tri miliona hitova na jutjubu od kraja juna, kada je video postavljen. Robot je konstruisan u jednoj laboratoriji Tokijskog univerziteta.

Ovo više nije dečija igra. Sposobnost robota za procesovanje vizuelnih informacija brža je od bilo kog ljudskog mozga. Profesor Tokijskog univerziteta Masatoši Išikava dobroćudno teši sve frustrirane gubitnike koji ga optužuju da njegov robot vara u igri.

"Ne vara. Ali svakog milisekunda procesor analizira oblik ljudske šake i za taj milisekund pre čoveka odlučuje koji oblik pobeđuje. Samo za milisekund. Ali ljudi ne vide razliku jer je ljudsko oko sporije“, kaže profesor Išikava.

Veštiji pokreti, nedostatak zamora i preciznost su prednosti robota. Laboratorija Išikava Oku napravila je neke krupne pomake na tom polju. Robota koji hvata jaje, a da ga ne polomi. Drugog, koji vezuje čvorove. U bejzbolu i kriketu i najbolji sportisti više promašuju nego što pogađaju. Ali ne i roboti.

Posle pet godina ekperimentisanja sagrađen je ovaj robot, iako je samo jedan njegov prst koštao koliko i osrednji auto.

"Dve kamere prate pokrete ove lopte čak i kada se kreće veoma brzo“, objašnjava profesor Išikava.

Ali ova tehnologija će naći primenu širu od zabave i igrica. Velike kompanije jedva čekaju da je upotrebe u industriji i svakodnevnom životu. Najviše se govori o robotima za pomoć ostarelim licima i za proširivanje ljudskih mogućnosti.

"Najpre bih želeo da sagradim brzog i inteligentnog robota. A kada uspostavimo njegovu stabilnost i bezbednost pri velikoj brzini, primenićemo ga na ljudskom telu“, kaže profesor Išikava.

Zbog toga profesor Išikava i njegovi saradnici neprestano rade na poboljšanju osobina svojih robota kako bi jednoga dana postali fleksibilniji i precizniji od ljudi.
XS
SM
MD
LG