Linkovi

Komemoracija za veterane japanskog porekla


Parada u čast Amerikanaca japanskog porekla koji su učestvovali u Drugom svetskom ratu
Parada u čast Amerikanaca japanskog porekla koji su učestvovali u Drugom svetskom ratu

Na skupu u Los Anđelesu Amerikanci japanskog porekla podsećaju na borce koji su učestvovali u ratu dok su im se porodice nalazile u logorima za internaciju.

Pošto se ove godine obeležava sedamdeseta godišnjica završetka Drugog svetskog rata, američki borci iz tog sukoba, organizuju komemoracije širom zemlje.

Komemoracijom u četvriti Los Andjelesa zvanoj mali Tokio, odaje se pošta Amerikancima japanskog porekla koji su učestvovali u ratu, radili na građevinama, i u obaveštajnim jedinicama. U isto vreme, porodice su im se nalazile u logorima, pod sumnjom da su izdajice, mada su 60 odsto imali američko državljanstvo. Vojni veteran, Jošio Nakamura, bio je uveren da će jednog dana ti logori biti smatrani nepravednim.

“Smatrao sam da treba da dokažemo da smo američki patrioti. “

Logori su zatvoreni po okončanju rata, a 1988. godine američka vlada se izvinila. Komemoracija je održana kod spomenika i obrazovnog centra čiji naziv potiče od 442. puka pretežno sastavljenog od Amerikanaca japanskog porekla. Moto je bio SVE ILI NIŠTA. Predsedavajući centra, Bil Seki, kaže da su rizikovali sve.

“Mada su bili diskriminisani, vojnici su dobili najviše odlikovanja u vojnoj istoriji kada su računa veličina borbene jedinice i dužina ratovanja. “

Mnogi borci su učestvovali u najžešćim okršajima. Tokuđi Jošihaši, poznat kao Tok pomogao je u proboju takozvanog GOTSKOG FRONTA, poslednjeg nemačkog uporišta na severu Italije. Tok se borio u pretežno američko-japanskom stotom pešadijskom bataljonu.

“Najlepše što sam ikada video bio je let 4 američka bombardera, iz kojih je otvorena vatra na nemačke položaje, I to nam je pomoglo da se probijemo.

Neke imigrantske porodice su imale rodbinu na obe strane sukoba. Ken Akune i stariji brat služili su u američkim snagama, dok su im se mlađa braća nalazila u japanskoj vojsci. Znao je da bi mogao da ih sretne tokom bitke.

"Šta bih uradio da sam ga sreo sa uperenom puškom u mene ? U tom trenutku bih pomislio : Treba preživeti. Nikada nisam o tome razmišljao. “

Mnogi veterani su izgubili prijatelje, čija su imena uklesana u spomenik. Za Dona Mijadu ona imaju značenje :

“Ta imena znače da su žrtvovani mnogi dobri ljudi. “

Mijada ukazuje da su spomenik i komememoracije garancija da njihova žrtva nikada neće biti zaboravljena.

XS
SM
MD
LG