utorak, 03. maj 2016

Aktuelno

Tenzije izmedju Tokija i Seula

Japan i Južna Koreja obnovili spor oko ostrva na koja obe zemlje polažu pravo.

Južnokorejski predsednik Li Mjung-bak tokom posete ostrvima Dokdo, kako se zovu u Južnoj Koreji, odnosno Takešima, kako se zovu u Japanu, 10. avgust 2012.
Južnokorejski predsednik Li Mjung-bak tokom posete ostrvima Dokdo, kako se zovu u Južnoj Koreji, odnosno Takešima, kako se zovu u Japanu, 10. avgust 2012.
Glas Amerike
Japan je opozvao svog ambasadora iz Južne Koreje u znak protesta protiv posete južnokorejskog predsednika Li Mjung-baka spornim ostrvima u japanskom moru na koja obe zemlje polažu pravo.

Japanskii ministar spoljnih poslova Koičiro Gemba izjavio je da je Lijeva poseta ostrvima "potpuno neprihvatljiva" i da će imati "ozbiljne posledice" po odnose dve zemlje. Li je prvi lider Južne Koreje koji je posetio ostrva Takešima, odnosno Dokdo, oko kojih se dve zemlje spore više decenija.

Južna Koreja je nastojala da umanji značaj posete, ali je činjenica da je do nje došlo pošto je Japan nedavno, u godišnjem izveštaju ministarstva odbrane, obnovio svoje pretenzije na ostrva.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
02.05.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE