petak, 18. april 2014

Aktuelno / Globalne teme

Bez napretka u odnosima Kine i Japana

Ministri spoljnih poslova dve zemlje razgovaraju na visokom nivou da bi smanjili zategnutost u vezi sa spornim ostrvima u Istočnokineskom moru.

Japanski šef diplomatije Koićiro Gemba i njegov kineski kolega Jang Djieči (arhivski snimak susreta u Pekingu, 23. novembra 2011.)
Japanski šef diplomatije Koićiro Gemba i njegov kineski kolega Jang Djieči (arhivski snimak susreta u Pekingu, 23. novembra 2011.)
Veličina slova - +
Glas Amerike
Ogorčen teritorijalni spor Kine i Japana se ni danas ne smiruje, dok ministri spoljnih poslova dve zemlje razgovaraju na visokom nivou da bi smanjili zategnutost.

Agencija „Šinhua“ je prenela da je ministar inostranih poslova Jang Điječi „ponovio kineski stav“ prema spornim ostrvima u Istočnokineskom moru, tokom razgovora na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Njegov japanski kolega Koičiro Gemba, koji je izjavio da je jednočasovni razgovor bio „oštar“, upozorio je Kinu da se uzdrži u pogledu ostrva poznatih u Japanu pod imenom Senkaku, a u Kini pod imenom Diaoju.

To je prvi sastanak Kine i Japana na ministarskom nivou otkako je Tokio objavio da je kupio ostrva od njihovog japanskog vlasnika. Japanska nacionalizacija tih ostrva se smatra pokušajem sprečavanja da ih kupi guverner Tokija, poznat po svojim žestokim nacionalističkim pogledima.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE

Download mobile app for your Android device.
Download mobile app for your iPhone or iPad.

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni studioi
X
18.04.2014
<p> <strong>Otvoreni studio</strong> je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.</p>

PRIDRUŽITE NAM SE...