utorak, 09. februar 2016

Aktuelno / Globalne teme

Planovi novog japanskog premijera

Nakon ubedljive pobede Šinzo Abe obnovio obećanje da će vršiti pritisak na Japansku banku da ublaži monetarnu politiku

Šinzo AbeŠinzo Abe
x
Šinzo Abe
Šinzo Abe
Glas Amerike
Pošto je poveo svoju konzervativnu stranku u ubedljivu pobedu, sledeći japanski premijer Šinzo Abe obnovio je svoje obećanje da će vršiti pritisak na Japansku banku da ublaži monetarnu politiku.

Govoreći danas na veoma posećenoj konferenciji za medije Abe je rekao da bi centralna banka trebalo da uzme u obzir rezultate izbora kada iduće nedelje bude diskutovala o svojoj politici. On je dodao da će, čim 26. decembra bude osnovao svoj kabinet, naložiti svojim ministrima da udvostruče inflacioni cilj centralne banke.

Tokom kampanje, uoči ubedljive pobede u nedelju, Abe se zalagao za veća ulaganja u javne radove i labaviju monetarnu politiku kako bi se nekada snažna japanska ekonomija izvukla iz četvrte recesije u proteklih 12 godina.

Abe je takođe obećao poboljšanje odnosa sa Pekingom ali i nepopustljiv stav u vezi sa grupom nenastanjenih ostrva u Istočnom Kineskom moru, koja su pod kontrolom Tokija, ali na koja polažu pravo i Kina i Tajvan.

Lider japanskih konzervativaca rekao je da je arhipelag Senkaku “davnašnja japanska teritorija”, misleći pritom na ostrva koja Kina naziva Diaoju.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
08.02.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE