Linkovi

Napetosti u Istočnom kineskom moru


Japanski ministar odbrane Isunori Onodera na konferenciji za štampu u Tokiju, 5. februar,
Japanski ministar odbrane Isunori Onodera na konferenciji za štampu u Tokiju, 5. februar,

Japansko ministarstvo inostranih poslova zvanično je pozvalo kineskog ambasadora Čenga Jonghua u znak protesta zbog dva nedavna incidenta

Japan je uputio zvaničan demarš Kini zbog, kako se navodi, akcije kineske vojske koja preti da eksalira tenzije oko spornih ostrva u Istočnom Kineskom moru. Više detalja o tome javlja dopisnik Glasa Amerike iz Tokija, Stiv Herman.

Japansko ministarstvo inostranih poslova zvanično je pozvalo kineskog ambasadora Čenga Jonghua da protestvuje zbog dva nedavnih incidenata koje Tokio smatra provokativnim.

Zvnaičnici japanskog ministarstva obrane saopštili su da je u prošlu sredu, 30. januara, jedna kineska ratna fregata usmerenim radarskim snopom ozračila brod japanske mornarice. Isti izvori navode da se sličan incident dogodio 19. Januara, kada je kineska fregata usmerila radarski snop na japanski vojni helikopter.

Japanski ministar obrane Itsunori Onodera rekao je da je kineska fregata duže vreme držala japanski razarač pod radarskim nišanom. Ministar kaže da su u trenutku incidenta japanski brod i kineska fregata bili udaljeni oko tri kilometra. Onodera je rekao da je samo jedan pogrešan korak mogao da preraste u veoma opasan inicident.
Japanska strana tvrdi da pomenuti radarski snop obično služi za navođenje raketa.
U poslednjih nekoliko meseci rastu tenzije oko spornih ostrva koje Japanci zovu Senkaku, a Kinezi Diaoju, od kojih najveće ostrvo ima površinu od svega četiri kvadratna kilometra.

Japan je juče uputio odvojeni protest zbog najnovijeg ulaska kineskih brodova u japanske teritorijalne vode. Japanski mediji izveštavaju da je ministar inostranih poslova Akitaka Saiki saopštio kineskom ambasadoru da su povrede teritorijalnih voda u potpunoj suprotnosti sa očekivanim popravljanjem odnosa dve zemlje.

Glavni sekretar kabineta, Jošido Suga, rekao je novinarima da je prisustvo izviđačkih brodova kineske mornarice “krajnje neprihvatljivo i za žaljenje”. Kinesko ministarstvo spoljnih poslova je uzvratio da su brodovi zaduženi da obavljaju regularne patrole oko ostrva koja pripadaju Kini.

Japanska vlada je objavila da će povećati svoj vojni budžet, prvi put za više od deset godina, kao i da će Obalnoj straži obezbediti dodatne brodove sa posadama.
XS
SM
MD
LG