sreda, 04. maj 2016

Aktuelno

Zaoštrava se spor Japana i Kine

Japanski premijer Šinzo Abe optužuje Kinu da preko svojih državnih škola podstiče antijapanska osećanja, što dalje pogoršava teritorijalne sporove dve zemlje

Japanski premijer Šinzo AbeJapanski premijer Šinzo Abe
x
Japanski premijer Šinzo Abe
Japanski premijer Šinzo Abe
Glas Amerike
Uoči dolaska u Vašington, Abe je u intervjuu za list „Vašington post“ izjavio da Kina ima „duboko usađenu“ potrebu da se sukobljava sa Japanom i drugim komšijama. On kaže da Peking koristi sporne situacije da bi održao jaku podršku u zemlji i da razmimoilaženja zbog toga po svemu sudeći neće biti uskoro rešena.

Očekuje se da će japanski premijer na sutrašnjem sastanku sa predsednikom Obamom zatražiti vojnu saradnju sa Vašingtonom, kao pomoć za uzvraćanje na ono što se smatra opasnim kineskim teritorijalnim pretenzijama.

Japansko-kineski odnosi su na najnižem nivou posle niza godina, zbog sve oštrijeg sporenja oko grupe zabačenih ostrva u Istočnom kineskom moru, u blizini strateški važnih ribolovnih voda i potencijalnih rezervi nafte. Obe zemlje svojataju ta ostrva.

Šinzo Abe je izjavio „Postu“ da je američko prisustvo u Aziji „kritično“ za sprečavanje Kine da preduzme slične korake protiv drugih zemalja sa kojima se spori oko teritorijalnih voda. On je naglasio da je važno da Kina shvati da ne može da „menja pravila“ ili „uzima“ nečiju teritoriju pomoću „prinude ili uznemiravanja“.
Ovaj forum je zatvoren
Razvrstavanje komentara
Komentari
     
od: MIsaPisa iz: Ovde
22.02.2013 04:44
Kad je moglo Kosovo moze i neko ostrvce. Logicno zar ne.

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
03.05.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE