ponedeljak, 08. februar 2016

Aktuelno / Globalne teme

Izrael uništio sedište Hamasa

Četvrt dan zaredom nastavljaju se žestoki napadi sa obe strane, a situacija preti da preraste u rat

Dim posle izraelskih vazdušnih napada na grad Gazu
Dim posle izraelskih vazdušnih napada na grad Gazu
Glas Amerike
Izrael i Hamas i danas su nastavili žestoke međusobne napade. Za to vreme izraelska vojska raspoređuje snage duž granice sa Gazom u pripremi za eventualnu kopnenu invaziju.
 
Izrael je tokom današnjeg dana izveo preko 200 vazdušnih napada na pojas Gaze, a među metama je bilo i sedište Hamasa, koje je uništeno. Palestinci su za to vreme nastavili da gađaju Izrael, a u nekoliko navrata je pogođen i Tel Aviv na severu zemlje.
 
Situacija na Bliskom istoku preti da preraste u rat. Izraelska vojska je blokirala puteve oko Gaze što bi mogao da bude znak da se priprema kopnena invazija. U međuvremenu, izraelska vlada je odobrila mobilizaciju 75 hiljada rezervista, dok su tenkovi i drugo teško naoružanje raspoređeni duž granice.
 
Egipatski premijer Hešam Kandil je u petak posetio Gazu obećavši da će Egipat učiniti sve što može kako bi se uspostavilo primirje između Izraela i Hamasa. Međutim, u Kairu, egipatski predsednik Mohamed Morsi izneo je optužbe na račun Izraela, nazivajući ovaj sukob bespotrebnom izraelskom agresijom.
 
Ipak i pored Morsijevih izjava, američki predsednik Barak Obama telefonom je razgovarao sa egipatskim predsednikom u petak pohvalivši napore Egipta da se umire tenzije na Bliskom istoku.
 
Stejt department takođe pažljivo prati poteze Egipta.
 
“Pozivamo Egipat da upotrebi svoj uticaj na Hamas. Egipat je doneo pravu odluku da bi bilo korisno da pošalje premijera u region i mi smo bili sa njima u kontaktu i pre i posle toga”, rekla je portparolka Viktorija Nuland.
 
Obama je takođe razgovarao sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom, a prema saopštenju iz Bele kuće, Netanjahu se zahvalio Sjedinjenim Državama za pomoć pri izradi sistema za protiv-raketnu odbranu nazvanog “Iron Dome”.
 
Prema tvrdnjama palestinskih zvaničnika skoro 40 ljudi je poginulo u napadima koji traju od srede. Rakete Hamasa su ubile troje izraelskih civila.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
05.02.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE