Linkovi

Izrael intenzivira ofanzivu u Gazi


Dim posle eksplozije u severnom Pojasu Gaze, 15. jula 2014. Izrael je danas nastavio vazdušne udare na Gazu, šest sati pošto je unilateralno prihvatio predlog Egipta o prekidu vatre.
Dim posle eksplozije u severnom Pojasu Gaze, 15. jula 2014. Izrael je danas nastavio vazdušne udare na Gazu, šest sati pošto je unilateralno prihvatio predlog Egipta o prekidu vatre.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu najavio je da će izraelska vojska intenzivirati ofanzivu na Gazi pošto su ekstremisti Hamasa odbacili predlog o prekidu vatre i nastavili da ispaljuju rakete na Izrael.

Netanjahu je poručio da je više želeo da se konflikt reši "diplomatskim putem" ali da akcije Hamasa "ne ostavljaju Izraelu drugi izbor osim da proširi i intenzivira kampanju protiv njega."

Izrael je nastavio vazdušne udara na ekstremiste Hamasa u Pojasu Gaze nekoliko sati pošto je pristao na predlog Egipta o prekidu vatre. Izraelska vojska navodi da se pridržavala prekida vatre šest sati, ali je odgovorila nakon što su ekstremisti iz Gaze ispalili oko 50 raketa na Izrael sa teritorije koju kontroliše Hamas. Izraelski sistem raketne odbrane “Čelična kupola” presreo je rakete iznad tri izraelska grada.

Izraelski ministar spoljnih poslova Avigdor Liberman posetio je, zajedno sa šefom italijanske diplomatije, jedan od gradova koje je gadjao Hamas, i poručio da Izrael ima pravo da se brani.

“Bitka se nastavlja. Oni nastavljaju da ispaljuju rakete a Hamas gadja isključivo civilno stanovništvo. Možete li da zamislite da se to desi u nekoj drugoj zemlji? Možete da zamislite rakete kako padaju na Rim ili Napulj? Da li neko može da zamisli granatiranje Vašingtona ili Njujorka? Mislim da moramo da uzvratimo.”

Američki državni sekretar Džon Keri osudio je Hamas zbog odbijanja da pristane na deeskalaciju nasilja.

"Ne mogu da nadjem dovoljno snažne reči da osudim poteze Hamasa, bezobzirno isapljivanje brojnih raketa uprkos inicijativi i dobroj volji da se ponudi prekid vatre, u predlogu Egipta I Izraela. Medjunarodna zajednica svesrdno podržava ideju o prekidu vatre, postoji snažna, velika potreba za obustavom nasilja.”

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu upozorio je da je njegova zemlja spremna da intenzivira kampanju koju je vodila protiv Hamasa proteklih nedelju dana ako ekstremisti ne obustave raketne napade iz Gaze.

Neki zvaničnici Hamasa nagovestili su da njihova grupa još nije donela odluku o prekidu vatre, ali je njeno oružano krilo saopštilo da odbacuje egipatski plan za koji smatra da se svodi na palestinsku predaju. Prema predlogu Egipta, privremeni prekid vatre trebalo je da stupi na snagu danas, posle čega bi se otvorili granični prelazi u Gazi i usledili razgovori dve strane u Kairu u roku od dva dana.

U Vašingtonu, na tradicionalnoj večeri u čast muslimanskog svetog meseca Ramazana, predsednik Obama izjavio je da je ohrabren egipatskim predlogom i da “dalja eskalacija nije ni u čijem interesu.”

"Biću veoma jasan – nijedna zemlja ne može da prihvati rakete koje se ispaljuju nasumično na njene gradjane. Naš stav je jasan - Izrael ima pravo da se brani od Hamasovih napada za koje, po meni, nema opravdanja. U isto vreme, već dugo i vredno radimo na ublažavanju humanitarne krize u Gazi, tako da je tragedija što, povrh te krize, sada dolazi do smrti I ranjavanja palestinskih civila. SAD ističu potrebu da se zaštite civili bez obzira na to ko su i gde žive.”

Izrael je pokrenuo ofanzivu prošlog utorka, u odgovor na, kako navodi, jaku raketnu vatru iz Gaze, koja je trajala nedeljama. Palestinski lekari ističu da je u izraelskim napadima ubijeno 185 osoba uključujući desetine civila. Na izraelskoj strani nije bilo žrtava.

Generalni komesar Agencije UN za pomoć palestinskim izbeglicama, Pjer Kraenbjul, juče je apelovao na Izrael da obustavi ofanzivu na Gazu.

“Prema svim pokazateljima, a to je izuzetno dramatično, žene I dece čine značajan deo žrtava aktuelnih napada. Trenutno deca čine četvrtinu ukupnog broja žrtava.”

Zvaničnik UN-a dodao je da je 17,000 ljudi potražilo sklonište u 20 škola UN-a za palestinske izbeglice, i da nijedan televizijski snimak ne može da dočara strah i očajanje medju žiteljima Gaze koji su suočeni sa smrću, uništenjem i raseljavanjem.

XS
SM
MD
LG