Linkovi

Izbori u sred gradjanskog rata


Sirijski predsednik Bašar al-Asad glasa na biralištu u Damasku, 3. juna 2014.
Sirijski predsednik Bašar al-Asad glasa na biralištu u Damasku, 3. juna 2014.

Bez obzira na građanski rat zbog kojeg milioni Sirijaca neće ili nisu u mogućnosti da glasaju, predsednički izbori u Siriji su održani.

Glasači u područjima pod kontrolom sirijske vlade izašli su na birališta da bi Bašaru al Asadu obezbedili treći po redu sedmogodšinji predsednički mandat.

Asad se takmiči sa dvojicom malo poznatih kandidata, odobrenih od strane vlade, ali koji nemaju gotovo nikakve šanse da uspeju. Jedan od njih je bivši ministar Hasan al Nuri, koji je jasno predočio svoju ulogu u izbornom procesu.

"Nisam neprijatelj dvojice kandidata. Sebe smatram prijateljem, a prijatelji se ne nadmeću. Ovo je poštena utakmica u interesu zemlje.”

U jeku građanskog rata i izjašnjavanja opozicije kao i Ujednjenih nacija protiv izbora, u oblastima pod kontrolom pobunjenika, nije ni došlo do glasanja.

Pa ipak, sirijski zvaničnici, poput ministra informisanja, Omrana al-Zoabija, nastavljaju da tvrde da su izbori korak ka stabilizaciji zemlje, izjavio je.

“Velika većina Sirijaca oseća da treba prekinuti ovu nasilnu krizu, i da svi moraju da izađu iz toga i da takva situacija ne treba da se nastavi. Većina Sirijaca je uverena da su predsednički izbori ključni za okončanje krize."

Opozicija smatra da okončanje krize treba da bude odlazak Asada sa vlasti. Arapsko proleće, koje je počelo mirnim demonstracijama, pretvorilo se u nasilno suzbijanje sve izrazitijeg sektaškog, džihadističkog i međunarodnog sukoba od strane vlade. Medjutim, bez obzira na izbore, malo ko očekuje skori kraj rata u Siriji.
XS
SM
MD
LG