sreda, 04. maj 2016

Aktuelno

Vejvoda: Poseta pozitivan signal Srbiji

Sagovornik Glasa Amerike ističe da se tokom jučerašnjeg sastanka visokih zvaničnika SAD i EU i Srbije mogla videti mnogo bolja atmosfera, u kojoj nije bilo novih ultimatuma ili pretnji

Potpredsednik Nemačkog Maršalovog fonda Ivan VejvodaPotpredsednik Nemačkog Maršalovog fonda Ivan Vejvoda
x
Potpredsednik Nemačkog Maršalovog fonda Ivan Vejvoda
Potpredsednik Nemačkog Maršalovog fonda Ivan Vejvoda
Rade Ranković
U razgovoru za Glas Amerike, bivši predsednik Balkanskog fonda za demokratiju Ivan Vejvoda ocenio je jučerašnju posetu Hilari Klinton i Ketrin Ešton kao vrlo pozitivan signal Srbiji pred nastavak dijaloga sa Prištinom i kao vrlo važnu poruku ohrabrenja Beogradu.

Poseta američke državne sekretarke Hilari Klinton i visoke predstavnice EU Ketrin Ešton Beogradu predstavlja, pre svega, izraz interesovanja za događaje ovde, ali i ohrabrenje Srbiji na putu evropskih integracija i dijaloga sa Prištinom, ocenjuje u razgovoru za Glas Amerike Ivan Vejvoda, potpredsednik Nemačkog maršalovog plana SAD. Po njegovoj oceni ton jučerašnjih razgovora u Beogradu određen je prošle nedelje u Briselu, prilikom posete premijera Srbije Ivice Dačića:

"Zaista je bio značajan susret premijera Dačića i Tačija prošle nedelje u Briselu i mislim da je to bio jedan snažan signal da poseta bude u jednom pozitivnom duhu - da ovaj deo Evrope, koji je ostao neintegrisan dobije poruku da, pre svega EU nastavlja sa politikom proširenja, a da SAD i dalje snažno, saveznički podržavaju taj put."

Kako smatra sagovornik Glasa Amerike juče se i po govoru tela svih sagovornika mogla videti mnogo bolja atmosfera, u kojoj nije bilo novih ultimatuma ili pretnji. Ipak, jasna poruka Hilari Klinton da neće biti promene granica govori o tome kako Amerika i Evropa vide rešenja kosovskog problema i ukazuje gde Srbija treba da traži prostor u dijalogu sa Prištinom, smatra Vejvoda:

"I ova vlada, bez obzira na neka retorička podvlačenja, pre svega premijera Dačića da se možda ide a podelu, mislim da ovim dokazuje da nastavlja taj put, da shvata da je autonomija to gde treba tražiti suštasveno rešenje u okviru onoga što se kao mogućnost pomalja."

Sa druge strane, Ivan Vejvoda se slaže sa ocenom koju je juče izrekao i sam premijer Srbije Ivica Dačić posle sastanka - da nastavak dijaloga sa Prištinom treba da se odrazi i na ubrzanje evropskog puta Srbije. Ali Srbija, po rečima Vejvode, mora da ode i korak dalje:

"Stvari su direktno povezane - ekonomska situacija, nezaposlenost i želja da se rešavaju ekonomski problemi je vezana za integraciju u Evropu, što je pak vezano za rešavanje kosovskog pitanja. I na svakom od tih stepena se dobija ubrzanje ukoliko se pokaže ta želja da se bude aktivan. Mislim da je bitno da Srbija i njena državna politika iskorače ispred sebe, da pokažu zaista da ne treba uvek da čekaju da im se kaže šta je sad sledeći uslov."

Zamajac koji je stvoren u poslednjih godinu i više dana, a koji je otvorila i prethodna vlada je nešto što Amerika i Evropa žele da iskoriste kako bi problem Kosova nastavio da se rešava, ističe naš sagovornik. A da bi se došlo do konačnog i održivog rešenja - obe strane će morati da čine ustupke i ne budu do kraja zadovoljne onim što su dobile u pregovorima, kaže na kraju Ivan Vejvoda.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
03.05.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE