ponedeljak, 08. februar 2016

Aktuelno

Eland: Raste pritisak za intervenciju u Siriji

Saradnik vašingtonskog Nezavisnog instituta Ajven Eland govori o razvoju dogadjaja u Siriji i mogućnosti medjunarodne vojne akcije u toj zemlji.

Povezane vesti

Branko Mikašinović
Eland: “Mislim da postepeno raste medjunarodni pritisak u pravcu vojne intervencije u Siriji, mada se administracija predsednika Obame tome opire, jer ne želi da se uplete u takvu akciju pre predsedničkih izbora, pošto su takve vojne operacije riskantne. Sirija nije Libija; ona ima bolju protivavionsku odbranu, daleko veće, bolje opremljene i obučene vojne snage, a opozicija je više podeljena i slabija od svojevremeno libijske.  Republikanci bi, naravno, iz političkih razloga želeli da gurnu predsednika Obamu u novi konflikt time što zagovaraju naoružavanje pobunjenika, kako to čini Romni, ili bombardovanje, koje podržava senator Mekejn. Medjutim, mislim da Obama i demokrate neće prihvatiti takav scenario.”
 
Glas Amerike: Koliko bi bila delotvorna vojna pomoć opoziciji koju zagovara verovatni predsednički kandidat republikanaca Mit Romni?
 

Eland: “Poznati konzervativni američki komentator Džordž Vil rekao je da treba uzeti u obzir ono što se dogodilo u Libiji. Vašington je u Libiji prvo odlučio da pomogne stanovništvu u Bengaziju, kome je Gadafi pretio masakrom, zatim je ta oblast postala zona zabrane letenja, a potom se vojno-politički cilj promenio i usledilo je bombardovanje Libije sa ciljem svrgavanja Gadafija. Dakle, u takvim situacijama proces eskalacije i većeg angažovanja često postane neizbežan.  Slažem se sa komentatorom Vilom, da treba biti oprezan i da bi nakon ekonomskih sankcija, u slučaju Sirije, moglo da dodje do vojne pomoći opoziciji, ali bi na taj došlo i do eskalacije rata.”
 
Glas Amerike: Šta predstoji u Siriji, ako predsednik Obama, nakon iskustva u Iraku i Avganistanu, nastavi da odbija da se vojno angažuje?
 

Eland: “Ako govorimo o vojnoj akciji u Siriji ona je verovatnija posle, a ne pre predsedničkih izbora. Mislim da republikanci guraju stvari upravo u tom pravcu. Obama će tu opciju odbijati, tim pre što nema alternativnog plana o tome šta učiniti nakon svrgavanja Asada. U Siriji imate bezvlašće i brojne naoružane milicije, koje su u medjusobnom konfliktu. Takodje postoje dokazi da je u tekućem sukobu izmedju sirijske vojske i opozicije angažovana i Al Kaida, kao i u Libiji, tako da ni opozicija nije sasvim čista. Opozicija se sastoji od velikog broha frakcija, od ekstremnih islamista do liberalnih demokrata, a izgleda da islamisti stiču preimućstvo. To je zabrinjavajući faktor pošto bi islamistička Sirija bila problematična za susedne države, kao i za Izrael, pa i za Tursku, Irak, itd. Asad ipak obezbedjuje izvesnu stabilnost, kao i stabilne odnose sa Izraelom, uz marginlizovanje islamista, a to bi sve moglo da bude dovedeno u pitanje nakon njegovog eventualnog svrgavanja.”
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
05.02.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE