četvrtak, 24. april 2014

Aktuelno

Eland: Raste pritisak za intervenciju u Siriji

Saradnik vašingtonskog Nezavisnog instituta Ajven Eland govori o razvoju dogadjaja u Siriji i mogućnosti medjunarodne vojne akcije u toj zemlji.

Povezane vesti

Veličina slova - +
Branko Mikašinović
Eland: “Mislim da postepeno raste medjunarodni pritisak u pravcu vojne intervencije u Siriji, mada se administracija predsednika Obame tome opire, jer ne želi da se uplete u takvu akciju pre predsedničkih izbora, pošto su takve vojne operacije riskantne. Sirija nije Libija; ona ima bolju protivavionsku odbranu, daleko veće, bolje opremljene i obučene vojne snage, a opozicija je više podeljena i slabija od svojevremeno libijske.  Republikanci bi, naravno, iz političkih razloga želeli da gurnu predsednika Obamu u novi konflikt time što zagovaraju naoružavanje pobunjenika, kako to čini Romni, ili bombardovanje, koje podržava senator Mekejn. Medjutim, mislim da Obama i demokrate neće prihvatiti takav scenario.”
 
Glas Amerike: Koliko bi bila delotvorna vojna pomoć opoziciji koju zagovara verovatni predsednički kandidat republikanaca Mit Romni?
 

Eland: “Poznati konzervativni američki komentator Džordž Vil rekao je da treba uzeti u obzir ono što se dogodilo u Libiji. Vašington je u Libiji prvo odlučio da pomogne stanovništvu u Bengaziju, kome je Gadafi pretio masakrom, zatim je ta oblast postala zona zabrane letenja, a potom se vojno-politički cilj promenio i usledilo je bombardovanje Libije sa ciljem svrgavanja Gadafija. Dakle, u takvim situacijama proces eskalacije i većeg angažovanja često postane neizbežan.  Slažem se sa komentatorom Vilom, da treba biti oprezan i da bi nakon ekonomskih sankcija, u slučaju Sirije, moglo da dodje do vojne pomoći opoziciji, ali bi na taj došlo i do eskalacije rata.”
 
Glas Amerike: Šta predstoji u Siriji, ako predsednik Obama, nakon iskustva u Iraku i Avganistanu, nastavi da odbija da se vojno angažuje?
 

Eland: “Ako govorimo o vojnoj akciji u Siriji ona je verovatnija posle, a ne pre predsedničkih izbora. Mislim da republikanci guraju stvari upravo u tom pravcu. Obama će tu opciju odbijati, tim pre što nema alternativnog plana o tome šta učiniti nakon svrgavanja Asada. U Siriji imate bezvlašće i brojne naoružane milicije, koje su u medjusobnom konfliktu. Takodje postoje dokazi da je u tekućem sukobu izmedju sirijske vojske i opozicije angažovana i Al Kaida, kao i u Libiji, tako da ni opozicija nije sasvim čista. Opozicija se sastoji od velikog broha frakcija, od ekstremnih islamista do liberalnih demokrata, a izgleda da islamisti stiču preimućstvo. To je zabrinjavajući faktor pošto bi islamistička Sirija bila problematična za susedne države, kao i za Izrael, pa i za Tursku, Irak, itd. Asad ipak obezbedjuje izvesnu stabilnost, kao i stabilne odnose sa Izraelom, uz marginlizovanje islamista, a to bi sve moglo da bude dovedeno u pitanje nakon njegovog eventualnog svrgavanja.”
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE

Download mobile app for your Android device.
Download mobile app for your iPhone or iPad.

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni studioi
X
23.04.2014
<p> <strong>Otvoreni studio</strong> je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.</p>

PRIDRUŽITE NAM SE...