nedelja, 14. februar 2016

Aktuelno / Globalne teme

Italija: Mario Monti odmerava ponude

Mario Monti, izjavio je da bi razmislio o ponudi da ponovo upravlja zemljom, ali da se neće kandidovati na izborima u februaru

Italijanski premijer Mario MontiItalijanski premijer Mario Monti
x
Italijanski premijer Mario Monti
Italijanski premijer Mario Monti
Glas Amerike
Vršilac dužnosti predsednika Italijanske vlade, Mario Monti, izjavio je da bi razmislio o ponudi da ponovo upravlja zemljom, ali da se neće kandidovati na izborima u februaru. On je na današnjoj konferenciji za novinare rekao da bi razmislio u slučaju da jedna ili više političkih snaga u zemlji podrže njegov program i zatraže da ponovo bude premijer.

Ipak, odbacio je pozive centrističkih partija da se kandiduje na izborima, rekavši da nema naklonost prema „ličnim“ partijama. Monti je objavio da podnosi ostavku u petak, kada je Partija slobode Silvija Berluskonija uskratila podršku vladi, što je dovelo do raspisivanja prevremenih izbora.

Monti će do izbora biti na čelu prelazne vlade. On je ekonomista i bivši evropski komesar, a na čelo Italijanske vlade je došao novembra prošle godine. On je sa svojim Kabinetom sproveo oštre mere štednje u vidu smanjenja troškova i povećanja poreza, sa ciljem da Italija stekne veće „poverenje“ stranih investitora i postane ekonomski privlačnija.

Berluskoni, koji je tri mandata bio na čelu Italijanske vlade, najavljuje kampanju na platformi smanjenja štednje i poreza i otvaranja novih radnih mesta. Njegova partija optužuje Montijevu vladu da sprovodi previše „germanocentričnu“ politiku.

Ankete pokazuju da Berluskoni zaostaje za umereno levičarskom alijansom, koju predvodi Per Luiđi Bersani, koja podržava Montijev ekonomski program, ali takođe obećava da će smanjiti ekonomski pritisak na najsiromašnije slojeve društva.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
12.02.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE