Linkovi

Izbori u Italiji u središtu pažnje EU


Lider umereno levičarske Demokratske partija Pjer Luiđi Bersani pozdravlja svoje sledbenike
Lider umereno levičarske Demokratske partija Pjer Luiđi Bersani pozdravlja svoje sledbenike

Ispitivanja javnog mnjenja nagoveštavaju da umereno levičarska Demokratska partija i njen lider Pjer Luiđi Bersani imaju neznatnu prednost

Italijani danas izlaze na verovatno najvažnije izbore proteklih godina. Mnogi birači, nezadovoljni daljim ekonomskim posrtanjem i političarima koji su izgubili poverenje, ulažu nadu u partije koje obećavaju radikalne promene. Članice Evropske unije pomno prate dvodnevne izbore koji bi mogli da utiču na budućnost treće najveće evropske ekonomije.

Ispitivanja javnog mnjenja nagoveštavaju da umereno levičarska Demokratska partija i njen lider Pjer Luiđi Bersani imaju neznatnu prednost, ali da verovatno neće obezbediti većinu potrebnu za ekonomske reforme bez koalicije. Moguće je da ubedljiv nastup sve vidljivijih populističkih kanidata, kao što su bivši komičar Bepe Grilo i njegov Pokret pet zvezda, spreči jasnu pobedu na parlamentarnim izborima. što bi dovelo do političke bitke unutar vladajuće koalicije.

Glasovi nezadovoljstva bi takođe mogli da zaustave reforme koje je preduzeo sadašnji premijer Mario Monti, koji daleko zaostaje u anketama. Neposredno iza Bersanija je bivši premijer Silvio Berluskoni. Milijarder pokušava da obezbedi nečekivan povratak na političku scenu, bez obzira što je suočen sa suđenjima na osnovu različitih optužbi, od prevare, do seksa sa maloletnim prostitutkama.
XS
SM
MD
LG