Linkovi

Italija: Predizborna tišina uoči izbora


Lider koalicije levog centra Pjer Luiđi Bersani na završnom mitingu u Rimu
Lider koalicije levog centra Pjer Luiđi Bersani na završnom mitingu u Rimu

Najnovije ankete predviđaju pobedu koalicije levog centra Pjer Luiđi Bersanija, a sledi ga koalicija desnice sa Silvijom Berluskonijem na čelu.

U Italiji je na snazi predizborna tišina uoči prijevremenih parlamenarnih izbora koji će održani sjutra i u ponedeljak. Lideri vodećih partija juče su mitinzima završili predizbornu kampanju.

Najnovije ankete predviđaju pobedu koalicije lijevog centra Pjer Luiđi Bersanija, a slijedi ga koalicija desnice sa Silvijom Berluskonijem na čelu. Obraćajući se juče pristalicama putem video poruke, Berluskoni je ismijao kandidata političkog pokreta “Pet zvjezdica” komičara Bepe Grila.

Rezultati predizbornih aketa međutim pokazuju rast popularnosti Grilovog pokreta, čijem je jučerašnjem mitingu u Rimu prisustvovao veliki broj ljudi. Grilo bi prema anketama zauzeo treće mjesto, a koalicija centra okupljena oko Marija Montija četvrto.

Izbori u Italiji se održavaju u vrijeme duboke recesije i sprovedenih mjera štednje koje su izazvale nezadovoljstvo italijanske javnosti. Izbori će biti budno praćeni iz evrozone i posebna pažnja biće usmjerena na posvećenost naredne vlade mjerama štednje.
XS
SM
MD
LG