Linkovi

Matarela: Srbija u EU pitanje stabilnosti Balkana


Italijanski predsednik Serđo Matarela sa srpskim parlamentarcima, 25. maj 2015.
Italijanski predsednik Serđo Matarela sa srpskim parlamentarcima, 25. maj 2015.

Predsednik Italije Serđo Matarela poručio je tokom posete Beogradu da će Italija nastojati da se što pre otvore poglavlja u pristupnim pregovorima sa Srbijom.

Italija će uvek biti uz Srbiju kao veliki i iskren prijatelj - istakao je predsednik Italije Serđo Matarela, koji se tokom današnje posete Srbiji sastao sa najvišim državnim zvaničnicima i obratio poslacima u Skupštini.

Predsednik Italije Serđo Matarela poručio je tokom današnje posete Beogradu da će Italija nastojati da se što pre otvore poglavlja u pristupnim pregovorima sa Srbijom.

Posle susreta sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, Matarela je istakao da dve zemlje imaju saradnju u brojnim oblastima – od ekonomije do kulture, kao i da Srbija i Italija imaju identične stavove po brojnim pitanjima.

"Mi u potpunosti podržavamo stav da Srbija treba da počne pregovore o članstvu u EU. Mislim da je to u interesu EU, kako bi se održala stabilnost na Balkanu. Mi ćemo pokušati da iskoristimo uticaj, kako bi neka od poglavlja bila uskoro otvorena", poručio je italijanski predsednik.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je izrazio zahvalnost Italiji za učešće italijanskog kontigenta u sastavu Kfora na Kosovu i Metohiji i, kako je rekao, odlučnoj zaštiti srpskog naroda i njegovih svetinja na Kosovu.

Italija je jedan od tri najveća investitora u srpsku privredu, rekao je još Nikolić i dodao da Srbija ceni italijansku podršku na putu ka EU.

"Mi smo ubeđeni da najveće italijanske investicije, poput fabrike Fijat u Kragujevcu, Beneton u Nišu i Kalcedonije u Subotici, predstavljaju odličnu osnovu za dalje unapređenje privredne saradnje dve zemlje koja je samo prošle godine iznosila četiri milijarde evra", rekao je srpski predsednik.

Predsednik Italije se danas obratio i poslanicima u Skupštini Srbije, gde je rekao da podrška Italije prisustvu Srbije u evropskoj porodici neće izostati.

Matarela je ukazao da u vreme kada je sva pažnja Evrope i sveta usredsređena na ozbiljne krize i vanredne situacije na istočnim granicama EU i na Mediteranu, mora da se vodi računa o ravnoteži koja još nije u potpunosti ostvarena na Balkanu.

XS
SM
MD
LG