Linkovi

Muzika povezala Jevreje i Arape


Polifonijski kvartet
Polifonijski kvartet

Projekat sa sedištem u izraelskim gradovima Nazaret i Džafa pomaže u zbližavanju Jevreja i Arapa i istovremeno nudi obrazovanje u oblasti klasične muzike palestinskoj deci.

Neki od muzičara koji učestvuju u ovom projektu su nedavno boravili u Njujorku radi nastupa.

Mladi muzičari dva izraelska Jevrejina i dvojica izraelskih Arapa došli su u Njuork da nastupe kao Polifonijski kvartet – ansambl koji je osnovala Polifonijska fondacija sa sedištem u Izraelu. Revital Benderski i Šir Hijat su violinisti i Jevreji.

Feras Mačur, violinista i violista, je palestinski hrišćanin,dok je Mahdi Saadi, čelista, musliman. Polifonija je osnovana 2006. u jednoj maloj školi u Nazaretu kako bi približila klasičnu muziku arapskoj deci, kaže osnovač i muzički direktor Nabil Abud Aškar.

“Nikada nije bilo istinske prilike za mlade Arape da nauče klasičnu muziku. To smo bili u prilici da promenimo. Pokazali smo svima da nema razloga zašto jedno arapsko dete ne bi bilo u stanju da svira klasičnu muziku po visokim standardima.”

Škola je veoma uspešna, dok nastavnici, pretežno izraelski Jevreji voze dva sata od Tel Aviva da bi podučavali decu. Stoga je formirana Polifonija kako bi unapredila muzičko obrazovanje i zbližila mlade palestinske učenike klasične muzike da nastupaju sa svojim jevrejskim drugarima. Razvijena su prijateljstva medju ljudima koji inače ne bi imali razloga da se sretnu.

“To je izmenilo moja razmišljanja i način na koji vidim ljude, kako ih prihvatam i kako da i sam budem prihvaćen. Nikada ranije nisam imao prijatelje Jevreje i nisam verovao da ću ih imati”, navodi Mahdi Saadi.

“Počeo sam da gledam različito na stvari. I kao što je Mahdi rekao, nikada ranije nisam imao prijatelje Arape, to je počelo sa Polifonijom”, kaze Revital.

“Imamo probe upoznajemo se više, počinjemo da verujemo jedni drugima na koncertima. U slučaju da neko napravi grešku uvek imamo nekog ko pomogne, pruži podršku. Stoga smo više porodični tim – porodični muzički tim.”

Na jednom od nastupa u Njujorku, u Crkvi svih svetih, na repertoaru je jedno Mocartovo delo. U publici su bili i ko-osnivači Polifonije Kreg i Debora Kogut, čija finansijaka podrška je proširila program i pomaže da se obuči i 130 mladih nastavnika. Ove godine, programi muzičkog obrazovanja Polifonije u osnovnim školama i obdaništima će, prema očekivanjima, obuhvatiti 10.000 drugih mladih izraelskih Arapa.

XS
SM
MD
LG