Linkovi

Mirovni vojnik UN-a ubijen u južnom Libanu


Čovek prati situaciju na sirijskoj strani Golanske visoravni
Čovek prati situaciju na sirijskoj strani Golanske visoravni

Ujedinjene nacije su potvrdile da je jedan mirovni vojnik u južnom Libanu ubijen danas tokom razmene vatre izmedju izraelske vojske i ekstremističke grupe Hezbolah.

UN nisu pružile detalje o tome šta je uzrokovalo smrt mirovnog vojnika.

Ranije tokom dana, Hezbolah je preuzeo odgovornost za napad na jedan izraelski vojni konvoj, sugerišući da je to odmazda za vazdušni napad koji je, kako se veruje, izveo Izrael i u kojem su, ranije ovog meseca u Siriji, stradala šestorica pripadnika Hezbolaha i jedan iranski general.

Izraelski vojni predstavnik Piter Lerner je rekao da su u današnjem napadu upotrebljeni i antitenkovski projektili ispaljeni na jednoo vozilo na planini Dov, duž izraelsko-libanske granice. Izraelske snage su potom odgovorile artiljerijskom vatrom.

Hezbolah podržava sirijskog predsednika Bašara al Asada i poslao je borce da pomognu sirijskim snagama tokom četvorogodišnjeg rata u toj zemlji. Neki od sukoba su se proširili i preko izraelsko-sirijske granice, posebno u oblasti Golanske visoravni.

Izraelski ministar odbrane Moše Jalon je rekao da su napadi vazduhoplovnih snaga poslali jasnu poruku i da Izrael smatra sirijsku vladu odgovornom za napade izvršene sa sirijske teritorije.

Izrael je izvršio više vazdušnih napada na Siriju tokom tamošnjeg četvorogodišnjeg gradjanskog rata, mada ih je izraelska vojska retko potvrdila.

XS
SM
MD
LG