Linkovi

Porast tenzija u Jerusalimu


Sukobi u istočnom Jerusalimu nakon ubistva Moateza Higazija
Sukobi u istočnom Jerusalimu nakon ubistva Moateza Higazija

Izraelska služba bezbednosti zatvorila je ključno versko svetilište Hramovna gora, što je palestinski predsednik Mahmud Abas nazvao objavom rata

Izraelska policija usmrtila je Palestinca za koga sumnjaju da je ubio jednog izraelskog aktivistu poznatog po tome što se zalagao da se jeverejima omogući širi pristup ključnom verskom svetilištu u Jerusalimu.

Dva incidenta pojačala su ionako visoke tenzije unutar i oko kompleksa koji jevreji nazivaju Hramovna gora, a muslimani Plemenito svetilište. Obe verske grupe smatraju ga jednim od svojih najsvetilijih mesta. Izraelska služba bezbednosti zatvorila je kompleks do daljeg, što je palestinski predsednik Mahmud Abas nazvao "objavom rata".

Policija je saopštila da je upala u kuću Moateza Higazija nekoliko sati pošto je on ubio Jehudu Glika. Vlasti navode da je Higazi prvi pucao na policajce, posle čega su oni uzvratili vatru i ubili ga.

U međuvremenu, vlada Švedske saopštila je da priznala palestinsku državu, nešto manje od mesec dana pošto je najavila da će to učiniti.

Skandinavska zemlja i članica Evropske unije tako je postala tek treća država - posle Malte i Kipra, koja je zavnično priznala Palestinu, a ministarka spoljnih poslova Margot Valstrom objasnila je da se njena vlada na to odlučila zato što su ispunjeni "kriterijumi međunarodnog prava", odnosno da postoji "teritorija, narod i vlada".

Ministar spoljnih poslova Izraela Avigdor Liberman kritikovao je odluku Švedske, rekavši da je "za žaljenje" i da će podriti napore na rešavanju konflikta.

XS
SM
MD
LG