Linkovi

Izraelska kopnena operacija u Gazi


Palestinci beže iz svojih domova u Gazi, 13, juli, 2014.
Palestinci beže iz svojih domova u Gazi, 13, juli, 2014.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu krivi Hamas za civilne žrtve u Gazi i tvrdi da ekstremisti koriste stanovnike kao ljudski štit.

Nešto ranije Izrael je sproveo prvu kopnenu operaciju protiv ekstremista iz Hamasa u Pojasu Gaze od početka prošlonedeljne ofanzive protiv ekstremista.

Funkcioneri navode da su izraelski komandosi ciljali na raketna lansirališta danas tokom kratkog napada. Vlasti navode da su četvorica izraelskih vojnika lakše ranjeni tokom razmene vatre sa palestinskim borcima.

Izrael je takodje nastavio vazdušne napade čiji su cilj oblasti širom Gaze, ignorišući medjunarodne apele za prekid vatre dok konflikt ulazi u šesti dan.

Žestoki sukobi tokom noći u severoj Gazi uzrokovali su beg hiljada Palestinaca u toj oblasti, u nadi da će pronaći bezbedni smeštaj dalje na jugu u jednoj maloj enklavi. Mnogi stranci i Palestinci koji imaju dvostruko državljanstvo danas su kompletno napustili pojas Gaze.

Izraelska vojska je upzorila Palestince koji žive u severnoj Gazi da se evakuišu radi sopstvene bezbednosti jer će se vazdušni napadi intenzivirati.

Kasno sinoć, u jednom izraelskom napadu je sravnjena do temelja kuća šefa policije u Gazi usmrtivši 18 ljudi u najsmrtonosnijem napadu od kako je Izrael u utorak započeo ofanzivu. U istom napadu je takodje teško oštećena susedna džamija i ranjen veliki broj ljudi.

Palestinski funkcioneri navode da je broj žrtava izraelske ofanzive preko 160. U izveštajima iz Gaze se navodi da su u pitanju pretežno civili.
Hamas i druge ekstremističke grupe su ispalili stotine raketa na Izrael. Medjutim, Izrael navodi da nijedan Izraelac nije ubijen, uglavnom zahvaljujući raketnom odbrambenom sistemu, takozvanoj Gvozdenoj kupoli.

XS
SM
MD
LG