ponedeljak, 02. maj 2016

Aktuelno / Globalne teme

Ubijen visoki komandant Hamasa

U izraelskom vazdušnom napadu je poginuo komandant oružanog krila Hamasa, Ahmed Al-Džabari i , kako tvrde izraelski mediji, njegov sin

Visoki komandant Hamasa, Ahmed Al-Džabari, desno u prvom redu.Visoki komandant Hamasa, Ahmed Al-Džabari, desno u prvom redu.
x
Visoki komandant Hamasa, Ahmed Al-Džabari, desno u prvom redu.
Visoki komandant Hamasa, Ahmed Al-Džabari, desno u prvom redu.
Glas Amerike
U izraelskom vazdušnom napadu je poginuo komandant oružanog krila Hamasa, Ahmed Al-Džabari, čime je – kako je Izrael saopštio – označen „početak šire operacije“ protiv palestinske ekstremističke organizacije.

Džabari je poginuo zajedno sa svojim saputnikom u automobilu koji je pogodila izraelska raketa u Gazi. Izraelski mediji navode da je saputnik u stvari Džabarijev sin, mada to nije potvrđeno. Izrael je posle ubistva vršio vazdušne napade i na druge ciljeve u Gazi.

Portparolka izraelske vojske je saopštila da su mete vazdušnih napada „brojni“ Hamasovi pogoni za lansiranje dugometnih raketa. Palestinci tvrde da je osim Džabarija u napadima poginulo još sedam osoba, među kojima je i dvoje dece. Stanovnik Gaze Muhamed Davas je izjavio da sve izgleda kao da „u Gazi počinje rat“, sa višestrukim vazdušnim napadima koji izazivaju paniku, ljudima koji beže kući i sve vidljivijim strahom.

Izraelski napadi su počeli posle kratkog zastoja koji je propratio četvorodnevnu prekograničnu raketnu vatru i vazdušne sukobe između Gaze i Izraela. Izraelska vojska je putem svog zvaničnog Tvitera saopštila da su „sve opcije na stolu“ i da je spremna i za kopnenu operaciju u Gazi „ako se ukaže potreba“.

Brigade Ezedina ak-Kasama, oružano krilo Hamasa, saopštile su da je Džabarijeva pogibija „otvorila vrata pakla“ i zarekle se da će njihovi pripadnici „nastaviti stazom otpora“. Izraelska obaveštajna služba „Šin Bet“ je saopštila da je Džabari ubijen zbog svoje „decenijske terorističke delatnosti“, koja obuhvata i otmicu izraelskog vojnika Gilada Šalita 2006.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
29.04.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE