Linkovi

Napadi na granici u pojasu Gaze


Palestinski demonstrant baca kamenice na izraelske vojnike tokom sukoba na granici u pojasu Gaze, 9. oktobar 2015.
Palestinski demonstrant baca kamenice na izraelske vojnike tokom sukoba na granici u pojasu Gaze, 9. oktobar 2015.

U razmeni vatre na granici u pojasu Gaze, izraelske vojne snage danas su usmrtile najmanje šestoricu Palestinaca dok su desetine ranjene, a tenzija između dve strane sve je veća.

Izraelska vojska tvrdi da je oko 200 Palestinaca iz Gaze krenulo na granicu tokom demonstracija i da su palili gume i bacali kamenice na vojnike, koji su stajali sa izraelske strane. U saopštenju se navodi da su vojnici pucali na “glavne inicijatore” kako bi se zaustavio prilazak granici.

Demonstracije su organizovane kako bi se iskazala solidarnost sa Palestincima u Jerusalimu i na Zapadnoj obali pošto je došlo do iznenadnog porasta napada hladnim oružjem na izraelske građane od strane Palestinaca, a zatim i izraelske osvete.

Vođa islamističke pobunjeničke grupe Hamas u Gazi, Ismail Hanije pozvao je danas Palestince da pojačaju borbu protiv Izraela opisujući nedavnu eskalaciju nasilja u Jerusalimu i Zapadnoj obali kao ustanak, odnosno intifadu.

Situacija na granici u pojasu Gaze bila je relativno mirna od prošlogodišnjeg rata između Izraela i Hamasa, koji inače upravlja tom teritorijom; ali nekoliko raketa je nedavno ispaljeno iz Gaze na Izrael.

U Jerusalimu je danas jedan Palestinac napadnut nožem od čega je zadobio lakše povrede. Policija navodi da je napadač kasnije uhapšen. Takođe danas, jedan Izraelac je iz osvete nožem napao i ranio najmanje troje Palestinaca.

Tenzije između dve strane rastu najviše zbog svetog mesta u istočnom Jerusalimu, džamije Al Aksa odnosno Brda hrama za jevreje. U najnovijem nasilju u Jerusalimu je ubijeno najmanje četvoro Izraelaca i petoro Palestinaca, dok je oko 10 drugih Izraelaca napadnuto nožem.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu otkazao je posetu Nemačkoj, koja je bila zakazana za ovu nedelju.

XS
SM
MD
LG