Linkovi

Netanjahu: Predstoji dug sukob u Gazi


Netanjahu: Moramo da budemo strpljivi i rešeni da nastavimo borbu
Netanjahu: Moramo da budemo strpljivi i rešeni da nastavimo borbu

U napadima izraelskih ratnih aviona i tenkova ubijeno je najmanje 26 osoba u Pojasu Gaze, jer vojska intenzivira kampanju za koju je premijer Benjamin Netanjahu upozorio da bi mogla da traje još dugo.

Palestinski zdravstveni funkcioneri su saopštili da je do danas broj žrtava porastao na više od 1.100, pretežno civila, posle najintenzivnijih noćnih napada izraelskih snaga od kako je sukob počeo pre tri nedelje. Medju metama je i kuća lidera Hamasa u Gazi, kao i kompleks u kojem je smeštena Hamasova TV i radio stanica Al Aksa.

Nekoliko sati ranije Netanjahu je u obraćanju na televiziji rekao Izraelcima da se pripreme za „produženu kampanju“ protiv Hamasa:

„Znali smo da su pred nama teški dani, ovo je težak i bolan dan. Moramo da budemo strpljivi i rešeni da nastavimo borbu protiv ubilačke, terorističke organizacije koja želi da nas uništi.“

Netanjahu je dodao da se vojna operacija neće okončati dok izraelske snage ne unište mrežu tunela koju su ekstremisti iz Hamasa upotrebljavali da se prokrijumčare u Izrael.

Izraelska vojska je danas saopštila da su pet njenih vojnika ubili borci koji su koristili jedan od tunela. 53 izraelska vojnika i troje civla su stradali od 8. jula.

Vrhovni iranski verski lider ajatolah Ali Hamenei je danas izjavio da Izrael sprovodi „genocid“ u Gazi i ukazao da bi islamski svet trebalo da radi na naouružavanju palestinskog naroda:

„Ono što cionistički režim danas radi u Gazi je genocid i ogromna istorijska katastrofa. Kriminalni Izrael i pristalice kriminala moraju da budu osudjeni na medjunarodnom nivou i kažnjeni.“

Svetski lideri nisu uspeli da ublaže krizu, uprkos višestrukim nastojanjima da se dve strane prihvate primirje i održe ga.

Administracija predsednika Obame danas je branila državnog sekretara Džona Kerija od kritika u izraelskim medijima da su njegova nastojanja više naklonjena Hamasu.

Generalni sekretar UN-a Ban Ki Mun juče je ponovo apelovao za prekid borbi i optužio obe strane za neodgovorno i „moralno neprihvatljivo“ ponašanje.

XS
SM
MD
LG