Linkovi

ID vešto koristi društvene mreže


Turska televizija objavila je snimke tri britanske tinejdžerke koje su, kako se pretpostavlja, napustile svoje domove da bi se pridružile borcima Islamske države u Siriji, 1. marta 2015.
Turska televizija objavila je snimke tri britanske tinejdžerke koje su, kako se pretpostavlja, napustile svoje domove da bi se pridružile borcima Islamske države u Siriji, 1. marta 2015.

Mladi muslimani se radikalizuju praktično u svojim “spavaćim sobama”, u direktnom kontaktu sa borcima Islamske države putem interneta, upozoravaju stručnjaci za terorizam.

Postoji sve veća zabrinutost da vlasti i internet provajderi ne rade dovoljno da suzbiju ekstremizam na internetu – za koji analitičari kažu da se širi zahvaljujući vrlo aktivnoj mreži pristalica širom sveta.

Jedne ledene februarske večeri u Istanbulu, kamerama za video nadzor snimljene su tri britanske učenice – dve petnaestogodišnjakinje i jedna stara 16 godina, na autobuskoj stanici, na putu da se pridruže Islamskoj državi. Posle 18-časovnog putovanja autobusom, veruje se da su ušle u Siriju.

Šta je navelo te dobre i ambiciozne učenice da napuste svoje porodice u korist ratne zone, kako bi verovatno postale partnerke boraca Islamske države? Britanski vodeći zvaničnik za antiterorizam, Piter Fehi, krivi društvene medije.

“Promena koju smo videli proteklih nekoliko godina je da se te ekstremističke poruke sada putem interneta ubacuju direktno u sobu vašeg deteta.”

Istražitelji navode da je Britanka Aksa Mahmud, koja se pridružila Islamskoj državi u Siriji, pomogla u regrutovanju tri tinejdžerke.

To je fenomen koji se sve češće dešava širom sveta, u okviru nastojanja Islamske države da regrutuju kako muške borce tako i njihove potencijalne ženske partnere, ističe Širaz Maher, stručnjak za terorizam sa Kings Koledža u Londonu, koji je govorio u političkom institutu Četam Haus.

“Danas možete da imate direktan dijalog sa borcima. Možete da ih pitate kako izgleda život na terenu, da ih pitate kako su dospeli tamo. Na mnogo načina vam to pomaže da prevazidjete strah ili šta god vas sprečava da odete tamo.”

Maher ističe da su sesije sa pitanjima i odgovorima na internetu često usredsredjene na uticaj na porodicu.

“Kako si rekao majci da si došao ili došla u Siriju. Kako to prevazidješ emotivno, kako se pomiriš sa činjenicom da si joj slomio srce?”

Propaganda Islamske države takodje se oslanja na mrežu mladića i devojaka koje Maher naziva “fanovima”.

“Mi ih nazivamo “sejači”. Oni su izuzetno važni po tome što, pošto nisu na terenu, mogu da prikupljaju velike količine informacija iz raznih izvora i da ih šire dalje.”

Jedan od najproduktivnijih “sejača informacija” živeo je u ovom stanu u Bangaloru u Indiji, vodeći Tviter nalog pod imenom “ShamiWItness”. Uhapšen je u decembru. Njegov Tviter nalog, koji više nije aktivan ali je I dalje dostupan, ima više od 17,000 sledbenika. Na njemu se nalazila propaganda Islamske države, saveti potencijalnim regrutima i poruke kojima se veličaju poginuli borci.

Direktor svih vladinih obaveštajnih službi, Džejms Kleper, izjavio je u ponedeljak da je njegova najveća briga - domaći ekstremizam podstaknut preko interneta.

“Islamska država je veoma spretna, sofisticirana u svom prozelitizmu i regrutovanju, i oni su vešti korisnici društvenih medija. Zato je to izazov za nas baš kao i za Evropljane.”

Bezbednosni analitičari ističu da ekstremistička propaganda na internetu mora da se suzbija istim onlajn sredstvima – kako bi se sprečilo da mladi ljudi svoju radoznalost na internetu preobraze u radikalizovanu realnost.

XS
SM
MD
LG