Linkovi

Preko 800 mrtvih u Kobaniju tokom kopnenih sukoba


Kurdske izbeglice iz Kobanija posmatraju kako se gusti dim vije iznad tog grada, 26. oktobar, 2014.
Kurdske izbeglice iz Kobanija posmatraju kako se gusti dim vije iznad tog grada, 26. oktobar, 2014.

Sirijski aktivisti navode da je preko 800 ljudi ubijeno u kopnenim sukobima u Kobainju u šestonedeljnom sukobu izmedju ekstremista islamske države i kurdskih boraca za kontrolu sirijskog grada Kobanija.

Sirijska opservatorija za ljudska prava je danas saopštila da su stradali gotovo 500 džihadista i preko 300 Kurda. Pored toga još 550 ljudi, pretežno islamskih boraca je ubijeno u Amerikancima predvodjenim prošlomesečnim vazdušnim napadima.

Ista grupa navodi da je 21 civil ubijen tokom kopnenih sukoba, ali najveći deo stanovništa Kobanija je pobegao u izbeličke logore u Turskoj, čiju granicu je prešlo preko 200.000 ljudi.

Američki borbeni mlaznjaci danas su nastavili bombardovanje pozicija Islamske države dok se veliki oblak dima dizao iznad neba u Kobaniju. Kurdski borci su osujetili džihadiste koji su pokušali da zauzmu granični prelaz iz Turske ka Siriji.

U medjuvremenu Irak je saopštio da su njegove snage, uz podršku šiitskih paravojnih snaga ponovo zauzele grad Jurf al Sakhar, 50 kilometara južno od Bagdada koji je u julu pao u ruke Islamske države.

Irački premijer Hadjer Al Abadi je nazvao to dostignuće "fatalnim udarcem" za islamsku državu.

XS
SM
MD
LG