Linkovi

Uspesi iračkih i kurdskih snaga


Kurdske snage blizu Zumara
Kurdske snage blizu Zumara

Iračke snage su od Islamske države preuzele kontrolu nad većim delom strateškog grada blizu Bagdada, dok su kurdski borci ponovo osvojili severni grad Zumar

Iračke bezbednosne snage ponovo su preuzele kontrolu nad većim delom grada Džurf al - Sakar blizu Bagdada, koji je bio u rukama pripadnika Islamske države. Reč je o o najvećem uspehu iračkih snaga tokom višemesečnih borbi za to strateško područje, saopštili su danas lokalni zvaničnici.

Puna kontrola nad gradom mogla bi da omogući iračkim vlastima da spreče sunitske ekstremiste da se približe prestonici, održavaju veze sa utočištima u zapadnoj pokrajini Anbar, te da se probiju do većinski šiitskog juga zemlje.

U međuvremenu, kurdske snage su potisnule ekstremiste iz severnog iračkog grada Zumar i nekoliko okolnih sela, nakon žestokih koalicionih vazdušnih napada na pobunjenike. Portparol pešmerga snaga naveo je da je Zumar, prvi kurdski grad koji je u avgustu osvojila Islamska država, sada ponovo u rukama Kurda.

Ukoliko zadrže kontrolu nad tim gradom, kurdske snage mogle bi lakše da napreduju ka Sindžaru, gdje su ekstremisti opkolili pripadnike manjine jazida.

Američka centralna komanda saopštila je da su Sjedinjene Države i njeni saveznici, juče i danas, izveli 22 vazdušna napada na pozicije Islamske države u Iraku, blizu ključne brane u Mosulu, grada Faludže, te severnog grada Baidžija, gdje se nalazi naftna rafinerija. Američki ratni avioni takođe su uništili artiljeriju ekstremista blizu sirijskog grada Kobanija.

XS
SM
MD
LG