Linkovi

Erdogan kritikuje američku pomoć


Turski premijer Redžep Tajip Erdogan
Turski premijer Redžep Tajip Erdogan

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da je odluka Sjedinjenih Država da iz vazduha isporuče pomoć kurdskim borcima, koji se bore za kontrolu nad Kobanijem, pogrešna.

Erdogan je kritikovao američku pomoć sastavljenu od oružja, municije i medicinskih zaliiha, zato što je jedan dio kontigenta završio u rukama pripadnika Islamske države. Pentagon je međutim saopštio da je najveći deo američke pomoći dospeo do Kurda, uprkos video snimcima džihadista sa naoružanjem.

Turski lider takođe je naveo da teško može da razumije zašto Vašington smatra Kobani strateškom lokacijom, s obzirom na to da u njemu nema civila, već samo oko dve hiljade boraca.

Erdogan je naglasio da bi upućivanje bilo kakve pomoći sirijskim kurdima, koji se bore protiv Islamske države, značilo i pružanje podrške zabranjenoj Kurdistanskoj radničkoj partiji, koja vodi dugogodišnji rat za nezavisnost od Turske.

Turski premijer je dodao da će Ankara dozvoliti iračkim kurdskim borcima, poznatim kao pešmerga, da preko Turske uđu u Siriju, da bi se pridružili borbi protiv pobunjenika.

XS
SM
MD
LG