Linkovi

Turska ne dozvoljava naoružavanje Kurda


Granica Turske i Sirije 19. oktobar, 2014.
Granica Turske i Sirije 19. oktobar, 2014.

Turska je saopštila da neće naoružati niti se složiti sa naoružavanjem kurdskih boraca koji se bore sa ekstremistima islamske države za kontrolu nad Kobanijem, sirijskim gradom na granici sa Turskom.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je danas nazvao te kurdske snage "ravnim kurdistanskoj radničkoj stranci" koja vodi tridesetogodiđnju oružanu kampanju za samoupravu u Turskoj. Turska i SAD smatraju Kurdistansku radničku stranku terorističkom grupom. Erdogan je istakao da bi bilo "veoma, veoma pogrešno očekivati" da turska vlada "otvoreno kaže "DA" Americi, savezniku iz NATO-a da pruži tu podršku. "Očekivati tako nešto od nas je nemoguće" , istakao je Erdogan.

Kasno sinoć predsednik Barak Obama je telefonom razgovarao sa Erdoganom povodom situacije u Kobainu i koraka koji mogu biti preduzeti u cilju obustave napredovanja ekstremista Islamske države. Bela kuća je saopđtila da je Obama izrazio zahvalnost Turskoj zato što je prihvatila preko milion izbeglica uključujući hiljade gradjana koji su pobegli iz Kobanija.

U medjuvremenu, žestoki sukobi se nastavljaju u Kobaniju i Sirijska observatorija za ljudska prava sa sedištem u Britaniji je izvestila da su borci Islamske države pretrpeli teške gubitke izmedju subote i nedelje kada je ubijen 31 džihadista. Takodje je stradalo sedam kurdskih boraca.

Dopisnik Glasa Amerike izveštava da je sukob zamro rano jutros, ali da je tokom popodneva intenzivirana granatna i artiljerijska vatra u bilzni gradničnog prelaza sa Turskom.

XS
SM
MD
LG