Linkovi

Razgovori Putin Oland


Putin Hollande Nov 15
Putin Hollande Nov 15

Predsednik Francuske Fransoa Oland apelovao je na Rusiju da se pridruži ostalim svetskim silama u stvaranju velike koalicije kako bi se porazili ekstremisti Islamske države, koji su ne samo izveli napad u Parizu pre dve nedelje, već kontorlišu veliku teritoriju u Iraku i Siriji.

Oland se sastao sa Putinom u Moskvi kako bi razgovarali o bližoj koordinaciji u borbi protiv zajedničkog neprijatelja, dok ujedno traže političko rešenje za građnski rat u Siriji.

I Francuska i Rusija bile su meta nedavnih terorističkih napada, a Islamska država preuzela je odgovoirnost i za napade u Parizu, kada je stradalo 130, a povređeno blizu 30 ljudi, baš kao i ta rušenje ruskog putničkog aviona iznad Sinajskog poluostrva, kada su poginule 224 osobe.

Putin je rekao da je Moskva spremna da se ujedini s Parizom u borbi protiv ekstremista, ali se moglo primetiti da je razmena dvojice lidera bila pomalo čudna, zbog zategnutih odnosa Moskve i zapada zbog krize u Ukrajini i različite politike na Bliskom istoku.

U međuvremenu, zapadni saveznici pojačavaju napore da prošire međunardonu koaliciju za borbu protiv Islamske države. Obraćajući se parlamentu, britanski premijer Dejvid Kameron zatražio je da se njegova zemlja hitno priključi koalicionim vazdušnim napadima protiv ekstremista, naglašavajući da su to od Londona tražili i američki i francuski predsednik.

XS
SM
MD
LG