nedelja, 14. februar 2016

Aktuelno

Kidnapovani Iranci u Siriji - penzioneri?

Iranske vlasti demantuju da su Iranci oteti u Siriji pripadnici oružanih snaga. Sirijska opozicija izveštava o žestokim borbama u Alepu.

Sahrana čoveka ubijenog u pokrajini Idlib u Siriji, 7. avgust 2012.
Sahrana čoveka ubijenog u pokrajini Idlib u Siriji, 7. avgust 2012.
Glas Amerike
Iranski ministar inostranih poslova Ali Akbar Salehi kaže da su neki od 48 Iranaca koje su oteli sirijski pobunjenici penzionisani članovi revolucionarne garde i vojske i da su došli u Damask radi verskog hodočašća.

Iranska novinska agencija ISNA navela je danas Salehijevu izjavu u kojoj je on demantovao da su oteti Iranci pripadnici oružanih snaga.

Pobunjenička Slobodna sirijska armija opisala je Irance otete u subotu kao pripadnike Revolucionarne garde na „izviđačkom zadatku“.

U međuvremenu, opoziciona Sirijska opservatorija za ljudska prava izveštava da je današnji sukob u Alepu bio najteži otkada su pobunjenici preuzeli kontrolu nad jednim delom tog grada.

Grupa za ljudska prava Amnesti internešenel objavila je satelitske snimke Alepa i okoline na kojima se, prema tvrdnji te grupe, vide znaci sve šire upotrebe teškog naoružanja. Amnesti internešenel kaže da to podstiče „veliku zabrinutost“ da se sprema ofanziva na to područje. Organizacija takođe upozorava i pobunjenike i vladine snage da će napadi na civile biti „jasno dokumentovani“.

Sirijski predsednik Bašar al-Asad više puta je ponovio obećanje da će očistiti zemlju od, kako ih on naziva, „terorista“.

Jordanski kralj Abdula rekao je da bi Asad mogao da pokuša da izgradi uporište za pripadnike svoje sekte alavita, ako ne bude u stanju da zadrži kontrolu nad čitavom zemljom. Kralj je izjavio za američku televizijsku mrežu CBS da bi takav razvoj događaja predstavljao „scenario za najgoru situaciju“ koji bi stvorio višedecenijske probleme.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
12.02.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE