Linkovi

Iranski predsednik osudio ekstremizam


Iranski predsednik, Hasan Rohni na 69. zasedanju Generalne Skupštine Ujedinjenih nacija, 25. septembar 2014.
Iranski predsednik, Hasan Rohni na 69. zasedanju Generalne Skupštine Ujedinjenih nacija, 25. septembar 2014.

Iranski predsednik Hasan Rohani danas se obratio Generalnoj Skupštini Ujedinjenih Nacija i najviše vremena u govoru posvetio je problemu ekstremizma.

Predsednik Irana, Hasan Rohani rekao je da je cilj ekstremista na Bliskom istoku uništenje civilizacije i porast islamofobije.

Rohani je za jačanje nasilnog ekstremizma okrivio, kako se izrazio, strateške greške Zapada.

"Određene države su pomogle u stvaranju ekstremizma i sada ne uspevaju da ga obuzdaju. Naš narod trenutno plaća cenu toga. Današnje anti-zapadno raspoloženje je rezultat jučerašnjeg kolonijalizma. Današnje anti-zapadno raspoloženje je reakcija na jučerašnji rasizam. Određene obaveštajne agencije su stavile noževe u ruke ludaka, koji sada ne štede nikoga. Svi koji su imali ulogu u osnivanju i podršci ovim terorističkim organizacijama moraju da priznaju svoje greške", rekao je Rohani.

Rohani je takođe govorio o pregovorima o iranskom nuklearnom programu, koji su u toku na marginama zasedanja, i izrazio nadu da će biti postignut dogovor do isteka predviđenog roka, u novembru. Dodao je i da će Teheran nastaviti sa svojim nuklearnim programom, u okvirima međunarodnog prava.

XS
SM
MD
LG