Linkovi

Iran: Bez detalja presude novinaru Vašington posta


Džejson Rezaian (arhivski snimak)
Džejson Rezaian (arhivski snimak)

Iranski sud osudio je novinara američkog lista "Vašington post" Džejsona Rezajana između ostalog i zbog špijunaže, objavila je kasno sinoć iranska državna televizija.

Iranska državna televizija prenela je saopštenje prestavnika suda, Golema Hoseinija Mokseni Ejehija, ali detalji presude nisu objavljeni već je samo navedeno da Rezaian i njegov advokat imaju pravo da podnesu žalbu na presudu u roku od 20 dana.

Advokat osuđenog novinara nije ni potvrdio niti je komentarisao saopštenje.

Urednik spoljno-političke redakcije Vašington posta, Daglas Jel je izjavio da ni oni nemaju više informacija.

"Čuli smo od iranske vlade da je Džejsonu izrečena presuda, ali da ima pravo žalbe. To je zaista sve što znamo i na žalost misterija se nastavlja. Jedino što se zna, od samog početka, jeste da je Džejson nevin. Sve ostalo je obavijeno tamom", rekao je Jel.

On dodaje da je jasno da je slučaj Rezaiana više političko nego pravno pitanje i da Iran pokušava da iznudi neke ustupke američke vlade pre donošenja konačne presude.

Jel ističe da bi voleo da američka vlada preduzme mere, na višem nivou i privuče pažnju američke javnosti.

Rezaian je počeo da radi za Vašington post 2012. Uhapšen je 2014. i držan mesecima u pritvoru bez zvanične optužnice.

Iranske vlasti su uhapsile i njegovu suprugu, takođe novinarku, Jegane “Jegi“ Salehi I još dve osobe. Njegova supruga je u međuvremenu puštena iz zatvora ali je Rezaian zadržan.

Iran i Sjedinjene Države nemaju diplomatske odnose od 1980.

XS
SM
MD
LG