Linkovi

Poslednja faza razgovora sa Iranom


Iranski šef diplomatije Džavad Zarif maše pristalicama nakon razgovora u Lozani
Iranski šef diplomatije Džavad Zarif maše pristalicama nakon razgovora u Lozani

Pregovaračke strane polaze od spiska dogovorenih parametara, ali nesuglasice oko važnih pitanja i dalje postoje.

Iranski i međunarodni pregovarači nastavljaju razgovore u Beču kako bi se konačan dogovor o iranskom nuklearnom programu postigao do kraja juna. Pregovaračke strane polaze od spiska dogovorenih parametara, međutim nesuglasice oko važnih pitanja i dalje postoje.

Preokret u nuklearnim razgovorima, vođenim u Lozani, postignut je pre tri nedelje kada su šefovi diplomatija, usvojili okvirni sporazum o ključnim pitanjima.

“Danas mogu da vam kažem da positignuta saglasnost o detaljima predstavlja solidnu osnovu za sporazum kome težimo.”

Posle izjave sekretara Kerija, SAD se objavile spisak dugačak četiri stranice sa dogovorenim tačkama, pomoću kojih bi bio blokiran tehnički put do proizvodnje iranske nuklearne bombe, uz inspekcije i ublažavanje oštrih ekonomskih sankcija Iranu.

“Politički dogovor ostvaren 2. aprila, ide mnogo dalje nego što sam mislio.”

Mark Ficpatrik je ekspert u Medjunarodnom institutu za strateške studije u Londonu.

“Činjenica da su rešili većinu pitanja govori mi da bi do 30. juna konačan dogovor zaista mogao da se postigne.”

Međutim, Iran nije stavio potpis na američki spisak, i mada je izjava iranskog ministra inostranih poslova Džavada Zarifa, u principu u skladu sa američkom dokumentom, iranski lideri sledećih dana kao da su osporavali ključne tačke.

Što je još važnije, vrhovni vođa, ajatola Ali Hamenei je izjavio da sve sankcije moraju da budu ukinute istog trenutka, i da neće biti nikakvih inspekcija vojnih instalacija. Ficpatrik kaže to bi moglo da predstavlja problem.

“Mislim da isključivanje takvih inspekcija otvara mogućnost za tajnu proizvodnju nuklearnog oružja, što bi bilo u suprotnosti sa duhom dogovora, koji predviđa potpuno ukidanje mogućnosti da Iran stekne nuklearno oružje.”

Ipak,među ekspertima postoji nada da će nesuglasice biti prevaziđene tokom narednih nekoliko meseci narednih meseci, da bi se obezbedilo da iranski nuklearni program bude mirnodopski, kao što to Teheran tvrdi. Kelsi Davenport je iz vašingtonskog Udruženja za kontrolu naoružanja

“Najvažnije je to što šef iranske diplomatije Džavad Zarif nije rekao ništa što bi protivrečilo američkom spisku zajedničkih tačaka. Parametri ukazuju da je većina političkih odluka već doneta. Treba ssastaviti tekst sporazuma I dodati neke detalje.”

Međutim, stvari možda nisu tako jednostavne. Sekretar Keri je potvrdio da još postoje tehnički i politički detalji koje treba usaglasiti, što znači da bi moglo da dodje do serije dugih razgovora i posle krajnjeg roka koji ističe za devet nedelja.

XS
SM
MD
LG