Linkovi

Nastavljeni pregovori sa Iranom


Američki državni sekretar Džon Keri na konferenciji za novinare u Ženevi
Američki državni sekretar Džon Keri na konferenciji za novinare u Ženevi

Državni sekretar Džon Keri traži od Irana da donese odluku i da bude spreman na kompromis, dok Teheran uslovljava sporazum potpunim ukidanjem sankcija; IAEA u međuvremenu optužuje Iran za sporu saradnju

U Švajcarskoj su nastavljeni pregovori sa Iranom, u okviru kojih se američki državni sekretar sastao sa iranskim kolegom Džavadom Zarifom.

Prema izveštajima sa susreta, Keri vrši pritisak na Iran da donese odluku, naglašavajući da ta zemlja mora da bude spreman na kompromis. Zarif je međutim zatražio da konačni dogovor obuhvati potpuno ukidanje sankcija Teheranu.

Keri je prethodno rekao da će ključni deo sporazuma biti stroga međunarodna inspekcija, kako bi se osiguralo da Iran ne razvija nuklearno oružje. Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je danas da Iran sporo sarađuje u istrazi nuklearnog programa koja, kako je navedeno, ne može da traje beskonačno.

Diplomate su izrazile sumnju da će istraga Ujedinjenih nacija biti okončana pre postizanja šireg sporazuma Irana i šest svetskih sila. Na pitanje da prokomentariše vremenski okvir za istragu, koja se sprovodi paralelno sa pregovorima, šef Međunarodne agencije Jukija Amano rekao je da to zavisi od nivoa i tempa saradnje iranske strane.

Islamska republika tek treba da razjasni dva otvorena pitanja u vezi sa navodnim probama eskploziva i drugim merama, koje su možda korišćene za istraživanje nuklearnih bombi. Amano je naglasio da je agencija spremna da uzbrza rešenje svih otvorenih pitanja, ali da taj proces ne može da traje beskonačno. Vodeći iranski pregovarač Abas Araki prošle nedelje je obećao bržu saradnju.

XS
SM
MD
LG