Linkovi

SAD: Pregovori sa Iranom i posle ponoći


Američka delegacija na pregovorima sa Iranom
Američka delegacija na pregovorima sa Iranom

Američki zvaničnici navode da je ostvaren dovoljan napredak u nuklearnim pregovorima izmedju Irana i šest svetskih sila da to zaslužuje produžetak pregovora i posle ponoći, kada ističe rok za postizanje sporazuma.

Pregovarači u Lozani nastoje da dovrše preliminarni sporazum o iranskom nuklearnom programu pre ponoći. Medjutim, izmedju dve strane postoje nesuglasice u pogledu detalja okvirnog sporazuma.

Ranije danas, član iranskog pregovaračkog tima Hamid Baidinedžad izjavio je da će iranski zvaničnici nastaviti da pregovaraju dok sporna pitanja ne budu razrešena i dok se ne postigne sporazum. Bela kuća je saopštila da je spremna da nastavi pregovore i posle ponoći, sve dok razgovori budu produktivni.

Zvaničnici su danas pojačali tempo razgovora, kako bi se izradio nacrt preliminarnog sporazuma, ali su ujedno upozorili da taj sporazum možda neće biti u skladu sa ranijim očekivanjima.

Između Irana i svetskih sila ostaju nesuglasice u pogledu pitanja kao što su ograničenja iranskih istraživanja obogaćivanja uranijuma, trajanje dogovora, brzina kojom će se ukinuti sankcije Iranu, kao i pitanja šta će uslediti ako Iran naruši uslove sporazuma.

Pregovori u Lozani, u Švajcarskoj, odvijaju se gotovo nedelju dana. Kineski i ruski ministar spoljnih poslova danas su izrazili optimizam da će se sporazum postići pre isticanja roka. Američki državni sekretar Džon Keri izjavio je da “preostaju neka teška pitanja”, dok je glavni iranski pregovarač Abas Aragči ocenio da bi sporazum mogao da se postigne danas ili možda u sredu.

Iran i takozvana grupa P5+1, koja obuhvata Britaniju, Kinu, Francusku, Rusiju, SAD i Nemačku, imaju istorijat produžavanja rokova, a to su učinili dva puta od kada su se u novembru 2013. dogovorili o postizanju prelaznog nuklearnog sporazuma.

Netanjahu kritikuje pregovore

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je danas kritikovao sporazum koji se očekuje na pregovorima sa Iranom u Švajcarskoj.

Netanjahu je rekao da bi taj sporazum omogućio da Iran stekne sposobnost da proizvede atomsku bombu za, kako je rekao, "možda godinu dana, ali verovatno daleko brže od toga."

Izraelski premijer je to rekao tokom ceremonije na kojoj je pozdravio nove članove izraelskog parlamenta. Netanjahu je i ranije bio glasan kritičar pregovora izmedju Irana i šest svetskih sila, tvrdeći da očekivani sporazum neće sprečiti Islamsku republiku da proizvede atomsko oružje.

XS
SM
MD
LG