Linkovi

Produženi pregovori sa Iranom


Američki državni sekretar Džon Keri je novinarima u Beču rekao da će pregovori sa Iranom biti produženi do kraja juna
Američki državni sekretar Džon Keri je novinarima u Beču rekao da će pregovori sa Iranom biti produženi do kraja juna

Iranske i zapadne diplomate navode da će razgovori izmedju Irana i šest svetskih sila biti produženi do 1. jula.

Američki državni sekretar Džon Keri je rekao da je napredak postignut po nekim od „najtežih“ problema i da su diplomate bliže sporazumu koji bi učinio ceo svet bezbednijim.

On je to izjavio u Beču tokom poslednjeg dana jednogodišnjeg perioda odredjenog za postizanje sveobuhvatnog sporazuma sa ciljem da se obezbedi da nuklearni program Teherana ima mirnodopsku svrhu.

Keri je naglasio da „medjunarodne sile neće biti zauvek za pregovaračkim stolom bez primetnog napretka“, ali je dodao da nije trenutak da se odustane. Američki državni sekretar je ukazao na kompleksnost tehničkih pitanja i potrebu da se obezbedi da konačni sporazum bude zasnovan na verifikaciji, a ne poverenju.

On je pohvalio Iran zbog toga što se držao svojih obećanja, obustavom napretka nuklearnog programa, pa čak i smanjenjem nekih aspekata tog programa po prvi put u deset godina.

Keri je ukazao da će pregovarači raditi na tome da politički okvir bude postignut do 1. marta.

Finalni sporazum bi bio postignut kasnije.
Razgovori će se nastaviti narednog meseca. Ovo će biti drugo produženje, posle isticanja prvobitnog krajnjeg roka u julu.

Diplomate su ranije saopštile da je postignut izvestan napredak, ali da preostaje jaz po ključnim pitanjima, uključujući broj odobrenih centrifuga, kao i nivoa obogaćivanja uranijuma. Keri je rekao da je važno ne otkriti detalje spornih pitanja, jer bi to moglo da nanese štetu nastojanjima na pronalaženju rešenja.

Iranski državni mediji navode da će je predsednik Hasan Rohani rekao da će na kraju Iran biti pobednik na pregovorima, koji će se, kako je naveo, nastaviti dok ne bude postignut konačni sporazum.

XS
SM
MD
LG