Linkovi

Svetske sile ublažavaju sankcije Iranu


Iranski nuklearni objekat u Araku
Iranski nuklearni objekat u Araku

Nuklearna agencija UN-a saopštila je u izveštaju da je Iran u nuklearkama Natanc i Fordo onesposobio centrifuge korišćene za obogaćivanje uranijuma do 20 odsto.

Sjedinjene Države i druge svetske sile ublažavaju ekonomske sankcije Iranu pošto su medjunarodni inspektori potvrdili da je Teheran počeo da ograničava naspornije aktivnosti vezane za obogaćivanje uranijuma.

Medjunarodna agencija za atomsku energiju danas je saopštila da je Iran onesposobio centrifuge u nuklearnim objektima Natanc i Fordou inače korišćene za obogaćivanje uranijuma do 20 posto. To smanjenje je deo važnog novembarskog sporazuma Teherana sa svetskim silama koje nastoje da ga spreče da proizvede nuklarno oružje.

Bela kuća je saopštila da je ovo „prvi put u blizu deset godina“ da je „Teheran potvrdjeno preduzeo mere“ da smanji svoje nuklearne sposobnosti i ukazala da su akcije Irana „važan korak napred“.

S obzirom da je smanjenje procesa obogaćivanja potvrdjeno, SAD, Britanija, Francuska, Nemačka, Rusija, Kina i Evorpska unija su ublažili ekonomske sankcije Iranu što je paket vredan izmedju 6 i 7 milijardi dolara. Taj paket obuhvata oslobodjenje, u nekoliko faza, više od 4 milijarde dolara iranske imovne zamrznute u inostranstvu.

Sjedinjene Države navode da su predane „upotrebi snažne i disciplinovane diplomatije u cilju postizanja mirnog rešenja“ putem razgovora sa Iranom.
XS
SM
MD
LG